Sesje, matura, testy :)
Moderatorzy: zoltoczerwony, ramar, Juluz, Szpieg1, Gonzo, Daniel, AirCanada
- burmanek
Re: Sesje, matura, testy :)
Mam kumpla na airze w Gliwicach (na Mechaniczno Technologicznym) i poza tym, że mu na magisterce nie otwarli spawalnictwa to jest zadowolony. Zależy co lubisz
-
Studiuję na AiR na Politechnice Poznańskiej (Wydział Informatyki). Generalnie kierunek według mnie mocno w tamtym miejscu zacofany. Większość profesorów to matematycy, którzy podchodzą do poszczególnych przedmiotów bardzo, bardzo teoretycznie. Strasznie dużo matematycznych wzorów, twierdzeń, udowodnień, a bardzo mało informacji na temat "dlaczego, kiedy i na co się to przyda?". Połowa życia studenckiego poświęcona na liczenie transmitancji i innych transformacji Laplace
Mało styczności z automatyką użytkową. Podejrzewam, że program studiów niewiele różni się pomiędzy tymi samymi kierunkami na poszczególnych uczelniach (wiadomo, że kadra swoje robi i może po prostu u nas na PP jest tak... słabo). Na magisterce zostaje w zasadzie tylko grono zapaleńców, duża część osób kończy i tak w działce it jako np. programiści. Podejrzewam, że bierze się to z tego względu, że najlepsze przedmioty na studiach to te związane z informatyką (choć nie ma ich aż tak wiele).

- JuniorLFC
Być może ta podstawowa matma mi jakoś pomoże. Według przelicznika to tak jakbym miał 44 z rozszerzonej. Nie wiem jak oni tam liczą ale chciałbym opór się dostać na logistykę. Większe progi na UEK'u czy PK? W razie czego jest ktoś w stanie polecić jakieś studia w Krakowie związane z matmą i w miarę przyszłościowe? Tyle tego a...CzlequsLFC pisze:Na logistyke nie masz wgl szans niestety. W tamtym roku miałem 76% z ang rozsz. i 58 z geo rozsz. i mi brakło 3 pkt z rezerwowej. Na ekonomie tez raczej bedzie ciezko, bo w tym roku ogolnie bede wyzsze progi wszedzie, przez obciecie budzetu szkoł wyzszychJuniorLFC pisze:Jak tam tegoroczni maturzyści? Ja nie jestem do końca zadowolony i stąd moje obawy o studia...
Matma podst. 74%
Polski podst. 34%
Angielski podst. 92%
Matma rozsz. 18% (totalny niewypał, wyszedłem mega niezadowolony)
Angielski rozsz. 46%
Chcę się dostać na logistykę/ekonomię na UEK/PK. Jak myslicie, jest szansa? Jakie były progi rok temu bo nigdzie znaleźć nie mogę.![]()
P.S sorka za brak polskich znakow, ale na mojej n8 ciezko to ogarnac

Między mną a Liverpoolem trwa romans, który nigdy się nie zakończy. ~ Steven Gerrard
-
Niestety tak jak mowie,nie masz szans wgl. 44% to jest bardzo przecietny wynik. Tym bardziej, ze na logistyke licza inne przedmioty rozszerzone na takich samych wartosciach. Bedziesz miał+- 90, gdzie w tamtym roku z tego co pamietam potrzeba było kolło 130. A tak jak pisałem, w tym roku przez obciecie dotacji beda wyzsze progi, bo uczelnie nie beda miały tyle pieniedzy. Na Uek-u z takimi wynikami (z kierunkow wg. mnie przyszłosciowych) polecam zastanowic sie nad zarzadzaniem, ekonomia, informatyka i controllingiem. Ogolnie uek jako uczelnie polecam :dJuniorLFC pisze:Być może ta podstawowa matma mi jakoś pomoże. Według przelicznika to tak jakbym miał 44 z rozszerzonej. Nie wiem jak oni tam liczą ale chciałbym opór się dostać na logistykę. Większe progi na UEK'u czy PK? W razie czego jest ktoś w stanie polecić jakieś studia w Krakowie związane z matmą i w miarę przyszłościowe? Tyle tego a...CzlequsLFC pisze:Na logistyke nie masz wgl szans niestety. W tamtym roku miałem 76% z ang rozsz. i 58 z geo rozsz. i mi brakło 3 pkt z rezerwowej. Na ekonomie tez raczej bedzie ciezko, bo w tym roku ogolnie bede wyzsze progi wszedzie, przez obciecie budzetu szkoł wyzszychJuniorLFC pisze:Jak tam tegoroczni maturzyści? Ja nie jestem do końca zadowolony i stąd moje obawy o studia...
Matma podst. 74%
Polski podst. 34%
Angielski podst. 92%
Matma rozsz. 18% (totalny niewypał, wyszedłem mega niezadowolony)
Angielski rozsz. 46%
Chcę się dostać na logistykę/ekonomię na UEK/PK. Jak myslicie, jest szansa? Jakie były progi rok temu bo nigdzie znaleźć nie mogę.![]()
P.S sorka za brak polskich znakow, ale na mojej n8 ciezko to ogarnac
- Nie martw się Alan. Przynajmniej będziesz miał okazję grać nieopodal świetnego zespołu! - Bill Shankly do Alan'a Ball'a po zakupieniu go przez Everton

-
Orientuje się ktoś może w ogóle, jakie są progi na Informatykę na Politechnikę Śląską? I czy tak naprawdę lepiej iść na zwykłą informatykę do Gliwic, czy lepszym rozwiązaniem byłaby informatyka stosowana na AGH (napisałem podstawę z matmy na 98%, rozszerzenie na 70)
-
W tamtym roku na wydziale AEI, bo tylko ten wydział jest prestiżowy i naprawdę konkretny to prog wynosil okolo 77-81pkt z tego co kojarzę.Creeng pisze:Orientuje się ktoś może w ogóle, jakie są progi na Informatykę na Politechnikę Śląską? I czy tak naprawdę lepiej iść na zwykłą informatykę do Gliwic, czy lepszym rozwiązaniem byłaby informatyka stosowana na AGH (napisałem podstawę z matmy na 98%, rozszerzenie na 70)

- RedSolider
Zastanawiam się czy iść na ekonomię na ueku czy na transport na PK, studiuje ktoś może takie kierunki? Co powiecie na ich temat?

- Zicku
Ja jestem po transporcie na WM PK. Jest ok, specjalności transportu bliskiego, diagnostyki samochodowej, logistyki i spedycji, niezawodności w transporcie. Ta ostatnia na magisterce zrobili w formie wieczorowej dziennej
. Ja byłem na bliskim, prace znalazłem w miesiąc. Ale nie wszyscy tak kolorowo. Znacznie łatwiej po
Iogistyce, jak już wcześniej pisałem

Iogistyce, jak już wcześniej pisałem

"Jesteśmy Liverpoolem, dlatego oczekiwania są tak wysokie." - Steven Gerrard
-
Ja ze swojej strony polecam Informatykę na wydziale informatyki, elektroniki i telekomunikacji na AGHu. Próg wysoki i studia dość trudne ale większość osob juz na 2/3 roku znajduje prace. Mloda kadra która uczy wielu przydatnych rzeczy, jeśli jest cos "katującego" studentów to robią wszystko zeby dać upragnione 3.0, bo sami niedawno przez to przechodzili i wiedza jak jest
oczywiście życie nie jest tylko białe lub czarne, sa tez przedmioty które potrzebują reformy ale poprzednie roczniki starają sie wpłynąć na władze kierunku zeby nastąpiło to jak najszybciej ;p

-
Taki był mój cel przed tym rokiem, no ale cóż, brakło niestety tych ~16% na maturze 

-
Przecież co za problem wrócić do Krakowa za 3 lata mając inż po innej szkole albo iść tam potem robić magisterke?Creeng pisze:Taki był mój cel przed tym rokiem, no ale cóż, brakło niestety tych ~16% na maturze

- JuniorLFC
A co powiedzie o transporcie na PK? Wysokie są progi? Jaka jest róznica pomiędzy transportem na wydziale mechanicznym a transportem na wydziale inżynierii lądowej?

Między mną a Liverpoolem trwa romans, który nigdy się nie zakończy. ~ Steven Gerrard
- Zicku
Nie wiem czy nie widać, czy nie czytasz moich postów?
Na WiLu będziesz się uczył o drogach, światłach itd.(Może ktoś ma info z własnego doświadczenia) a na WM pociągi, suwnice, samochody i logistyka. Później wybierasz specjalność dotyczącą w sumie jednej z rzeczy które wypisalem przed chwilą. Ja jestem osobiście po transporcie bliskim i teraz siedzę w firmę z dźwigni osobowymi, schodami itd..
Progi spoko (ja miałem 86 z podstawy i tyle) a jeżeli chodzi o łatwość to zależy jacy prowadzący się trafią, najtrudniej nie jest.
Na WiLu będziesz się uczył o drogach, światłach itd.(Może ktoś ma info z własnego doświadczenia) a na WM pociągi, suwnice, samochody i logistyka. Później wybierasz specjalność dotyczącą w sumie jednej z rzeczy które wypisalem przed chwilą. Ja jestem osobiście po transporcie bliskim i teraz siedzę w firmę z dźwigni osobowymi, schodami itd..
Progi spoko (ja miałem 86 z podstawy i tyle) a jeżeli chodzi o łatwość to zależy jacy prowadzący się trafią, najtrudniej nie jest.
"Jesteśmy Liverpoolem, dlatego oczekiwania są tak wysokie." - Steven Gerrard
-
Czy jest ktoś kto ogarnia fizyke ? a dokładniej obliczenie niepewności pomiarowej siły elektromotorycznej ? Mam wzór ale nie potrafie go wykorzystać
- Palet
Cześć. Nie wiem czy wstrzeliłem się w idealny temat ale do rzeczy. Przeczytał ktoś z Was jakąkolwiek książkę filozoficzną i ma z niej gdzieś na komputerze zapisaną krótką na ok. 2 strony recenzję? Tak wiem że w internetach tego dużo ale nie chcę brać z internetów z prostych przyczyn.
No i wybaczcie za lenistwo ale potrzebuję tego na już.
Pozdrawiam
No i wybaczcie za lenistwo ale potrzebuję tego na już.
Pozdrawiam