Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: ramar, zoltoczerwony, Juluz, Daniel, Gonzo, Szpieg1, AirCanada

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Wielkie dzięki, a wiesz ile zajmuje miejsca taki pliczek? i skąd można go pobrać?

Valdes
Mów mi miś
Posty: 677
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:05
Lokalizacja: Wschowa
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: Valdes »

ElFirmino pisze:Wielkie dzięki, a wiesz ile zajmuje miejsca taki pliczek? i skąd można go pobrać?
ja z tej strony korzystam: http://winclub.pl/topic/635-windows-7-sp1-rtm-pl/

Myślę, że między 2-3 GB :)
Obrazek

return
Posty: 271
Rejestracja: 20 maja 2012, o 22:13

Re: Porady komputerowe

Post autor: return »

Obrazek

Kupiłem laptopa kilka dni temu i mam problem z ramem, mianowicie jest napisane, że komputer posiada 8 gb a wykorzystuje tylko 6 gb.Jak temu zaradzić?
Obrazek

Awatar użytkownika
Barilla
Posty: 1335
Rejestracja: 21 lip 2013, o 10:19

Re: Porady komputerowe

Post autor: Barilla »

Obstawiam że 1,5GB zarezerwowane jest dla zintegrowanej karty graficznej.

smiglo07
Posty: 346
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 23:21

Re: Porady komputerowe

Post autor: smiglo07 »

Drodzy czerwoni :)

Potrzebuje słuchawek do 70-80 zł.
Przeznaczone do gier typu CS:GO by wszystko słyszeć dokładnie ;)

Awatar użytkownika
Szpieg1
Moderator
Posty: 1404
Rejestracja: 24 sie 2011, o 12:49
Lokalizacja: Wawa

Re: Porady komputerowe

Post autor: Szpieg1 »

smiglo07 pisze:Drodzy czerwoni :)

Potrzebuje słuchawek do 70-80 zł.
Przeznaczone do gier typu CS:GO by wszystko słyszeć dokładnie ;)
Jeśli możesz nagiąć budżet to polecam Ozone Rage, chodzą nawet po 107zł (oczywiście jak mówimy o nausznych) , poniżej 100 zł to coś dobrego to chyba tylko Modecom Striker, całkiem niezłe jak na cenę ,znajdziesz nawet za 65zł .

cezarySP
Posty: 321
Rejestracja: 21 lip 2012, o 23:06

Re: Porady komputerowe

Post autor: cezarySP »

Witam!

Mam problem ze Skype. Otóż od jakiegoś czasu program ten.. sam mi się usuwa. Nie wiem z czego to wynika. Mam Windows 8 i kiedy spróbowałem skorzystać ze Skype'a wbudowanego w ten system, pojawił mi się komunikat, że czas najwyższy na ściągnięcie nowej aplikacji na komputer. Spoko, ściągnąłem, zainstalowałem, wszystko ładnie śmigało, ale po 1-2 dniach sam mi się usunął. Sytuacja ta powtórzyła się już czterokrotnie i do tej pory nie wiem o co chodzi. Może ktoś z Was miał kiedyś podobną sytuację? Dodam, że jeśli pamięć mnie nie zawodzi, na poprzednim komputerze przy Win 7 również miewałem takie problemy.

Pozdrawiam
Obrazek

HappyBlancik
Posty: 1662
Rejestracja: 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: HappyBlancik »

Krótko i na temat : Kupiłem niedawno fajną skrzynkę od znajomego, ale karta sieciowa jest cholernie słaba. Router Livebox 2,0 mam w pokoju nade mną, a komputer na biurku. Dodam, że w tym samym pokoju, laptop miał 5 kresek zasięgu i żadnego problemu z grami, a na PC ping w grach po 2k...
Czy pomoże mi kupno jakiejś nowej kart sieciowej na USB? Jeżeli tak, to jaka będzie w miarę sensowna do 100zł? i czy to rozwiąże mój problem?
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.

Awatar użytkownika
Barilla
Posty: 1335
Rejestracja: 21 lip 2013, o 10:19

Re: Porady komputerowe

Post autor: Barilla »

Rozumiem że skrzynka chodzi na wifi? Jeśli tak, to może jest to tylko kwestia anteny?
Kolejna kwestia to w jakim standardzie nadaje livebox a jaki obsluguje karta sieciowa? Mialem podobny problem jak przesiadlem się z Netii na UPC i dostałem router nadający standardowo w trybie 'n', a karta sieciowa laptopa obsługiwała tylko tryby b/g. Skutkowało to transferem na poziomie 1mbps i ciągłym gubieniem połączenia, po przestawieniu routera aby nadawał tylko w trybie 'g' bez problemu śmigało pełne 30mbps i łącze było stabilne.

HappyBlancik
Posty: 1662
Rejestracja: 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: HappyBlancik »

Barilla pisze:Rozumiem że skrzynka chodzi na wifi? Jeśli tak, to może jest to tylko kwestia anteny?
Kolejna kwestia to w jakim standardzie nadaje livebox a jaki obsluguje karta sieciowa? Mialem podobny problem jak przesiadlem się z Netii na UPC i dostałem router nadający standardowo w trybie 'n', a karta sieciowa laptopa obsługiwała tylko tryby b/g. Skutkowało to transferem na poziomie 1mbps i ciągłym gubieniem połączenia, po przestawieniu routera aby nadawał tylko w trybie 'g' bez problemu śmigało pełne 30mbps i łącze było stabilne.
Kolego Barilla, z sieci komputerowych jestem bardzo mierny. Po sprawdzeniu - moja karta to 802.11n wireless lan card, która już była w tym komputerze.
Oczywiście, na wifi. Innej opcji niestety nie mam. Posiadam Liveboxa 2,0, który nadaje w standardzie 'n', gdyż nigdy nic z nim nie gmerałem i tak jest od początku. Karta także jest w 'n'.

Warto dodać, że kolega również posiada Liveboxa 2.0, a jego router był oddalony jeszcze dalej od komputera, aniżeli mój, a Jego internet działał bez zarzutów. Dlatego też nie wiem czym jest to spowodowane.
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.

Awatar użytkownika
arekLFC
Posty: 31
Rejestracja: 27 gru 2011, o 14:42
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: arekLFC »

Cześć,

Od pewnego czasu (w zasadzie od Świąt), mam problem z FIFĄ 16 na lapku.
Laptop: Lenovo G510, i5-4200M 2,5 GHz, RAM 4GB, AMD Radeon R5 M230 - tak wiem, szału nie ma :D

Odkąd nabyłem grę, działała mi ona bez problemów, jednak teraz mi zaczyna od początku meczu klatkować, nie mogę zagrać ani zwykłego meczu z komputerem, o FUT już nie wspominając.
W menu działa wszystko płynnie, ustawione jest na najniższych w ustawieniach gry.
Obrazek

lingo1
Posty: 597
Rejestracja: 24 maja 2012, o 14:40

Re: Porady komputerowe

Post autor: lingo1 »

Witam przymierzam się do kupna laptopa. Jeśli trafiłbym na jakąś fajną okazję to kupie teraz a tak to wciągu najbliższych 6-msc.
Szukam laptopa 15.6 cali, matryca matowa, najlepiej rozdzielczosc 1920x1080, 8 GB RAM, intel core i5 lub i7 oraz dysk SSD. Wiem że dyski obecnie są drogie ale 256 SSD by mi wystarczyło. Grafika najlepiej z Nvidia.

Cele: internet, programowanie i projektowanie w róznych programach i fajnie by było jakby można było pograć w nową fife 16 i potem nowsze fify.

Budzet: ~3k

Mam na oku obecnie laptop Dell: http://www.komputronik.pl/product/28566 ... B_SSD.html
Jakie macie opinie na temat tego laptopa oraz jakieś inne propozycje, może lepsze?
Warto dopłacić do procesoru I7-5500U czy w stosunku jakosc-cena lepiej wziac i5-5200U(czy na tym pojdzie bez problemu fifa?)
Jak będą się miały ceny za 5-6msc? Przy obecnych parametrach będą tańsze o jakieś ~200zł czy raczej bez zmian?
Obrazek

lingo1
Posty: 597
Rejestracja: 24 maja 2012, o 14:40

Re: Porady komputerowe

Post autor: lingo1 »

Odświeżam
Obrazek

Awatar użytkownika
Mateusz95LFC
Posty: 606
Rejestracja: 31 sie 2011, o 10:57
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: Mateusz95LFC »

Pod koniec listopada kupiłem tego laptopa:

http://www.x-kom.pl/p/261086-notebook-l ... x960m.html

Jeśli chodzi o wydajność to naprawdę jestem pod wrażaniem, co do gier to Fifa 16 czy GTA 5 chodzi na najwyższych detalach, nie ma mowy o jakimś zacinaniu.

Edit:

Dla niektórych minusem może być brak napędu DVD i czerwone podświetlenie klawiatury, które jest oczywiście kwestią gustu. Ja je sobie wyłączyłem. Warto pamiętać, że kupując laptopa i chcąc używać go do gier, warto zainwestować w dobrą podkładkę chłodzącą.

Pozdrawiam
Obrazek

Lapiduszek
Posty: 313
Rejestracja: 22 gru 2010, o 21:21

Re: Porady komputerowe

Post autor: Lapiduszek »

Witam, dziś mój żywot zakończył dysk twardy (nie ma z nim wgl. kontaktu podczas włączania komputera wchodzi mi od razu do BIOS'u i nic się nie daje zrobić bo go nie czyta). Mój znajomy informatyk sprawdził go i potwierdził, że się zepsuł i nie da się nic zrobić doradzając mi kupno nowego dysku tylko zamiast niebieskiej etykietki zainwestować w zieloną ponieważ jest trwalsza. Piszę do was z zapytaniem co myślicie o tym dysku za taką cenę. Nie znam się na tym totalnie i pytam o waszą opinie, oraz czy taki dysk musi być kompatybilny z innymi częściami komputera?

Dysk : http://allegro.pl/nowy-dysk-3-5-wd-gree ... 37043.html

EDIT: Na kompie głównie gram i nie chciałbym, żeby dysk znów padł po 2 latach użytkowania. Chyba, że ktoś z was może polecić jakiś inny. Czekam na opinie i propozycje.

ODPOWIEDZ