Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: zoltoczerwony, ramar, Juluz, Szpieg1, Gonzo, Daniel, AirCanada

Awatar użytkownika
seshdoge
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2015, o 21:38
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: Porady komputerowe

Post autor: seshdoge »

Ze Snapchata korzystam najwięcej. Myślisz, że może winny jest za to nowy, niezoptymalizowany Android?
You'll Never Walk Alone!

Szczepan45
Posty: 37
Rejestracja: 15 lut 2013, o 12:16

Re: Porady komputerowe

Post autor: Szczepan45 »

Android też może być problemem. Tylko, że w takim przypadku nie będziesz jedynym, który ma ten problem. Jeżeli piszą o tym na forach to znaczy, że problem Androida. Jeżeli nie to prawdopodobnie wina Snapchata, ale mimo wszystko bym usunął go, zrestartował telefon, naładował na 100% i zostawił na noc. Następnego dnia to samo tylko, że z zainstalowanym Snapchatem. I będzie wiadomo czy wina Snapchata, Androida czy jeszcze czegoś innego.

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Zainstaluj Wakelock detector, zbiera dane na temat bateri w tym wybudzanie. I jest taka sprawa że niektóre (rodzaje) baterie po zejściu naładowania do 0-3% bateria bardzo traci na wydajności. Też miałem taki problem, telefon na noc 100% rano wstaje 14% wyczyściłem dane baterii, zmieniłem rom i teraz przez noc spada mi kilka %. Jeśli miałeś np. 100% bateri i wgrałeś inny system to powinieneś zresetować statystki bo może Ci pisać że masz 13% a tak naprawdę jest 50% ja po wgraniu innego romu miałem 100% przy wgrywanu, po wgraniu tylko 30% trochę sie zdziwiłem, ale potem telefon mi wisiał na 14% przez cały dzień z włączonymi synchronizacjami.
Edit: Z tego co mi wiadomo nie musisz usuwać snapa tylko wystarczy go dezaktywować.
Zła optymalizacja? wątpię nie raz miałem na telefonach custom romy na android 5.0 przy czym oryginalny najnowszy był 2.3, zazwyczaj był przy takich romach podkręcony procek itd. co zwiększało użycie bateri no i te romy były robione przez zwyklych ludzi wiec co tu mówic o optymalizacji jesli taki rom ktos robi dzien, a Google kilka miesięcy.
Sprawdź czy nie masz włączonej transmisji danych,GPS, Bluetooth, w sumie 13% to nie tak bardzo dużo, bo z tego co kojarzę to ten telefonik ma spory procesorek i to mu bateri raczej nie szczędzi. Możliwe ze telefon jest w takim miejscu (np. zawsze go kładziesz na szafce obok łóżka?) że przełącza sie pomiędzy 2G a 3G spróbuj włączyć tylko tryb 2G jeśli nie korzystasz z internetu z karty to nic na tym nie stracisz, a zasięg lepszy, bateria dłużej potrzyma.

Awatar użytkownika
seshdoge
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2015, o 21:38
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: Porady komputerowe

Post autor: seshdoge »

Ciekawe jak ja to zrobię, skoro ja się nie znam w ogóle na komórkach, ale dzięki za chęci. YNWA! :)
You'll Never Walk Alone!

Awatar użytkownika
seshdoge
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2015, o 21:38
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: Porady komputerowe

Post autor: seshdoge »

W sumie to co mówi kolega wyżej własnie pasuje, bo ostatnio wróciłem ze szkoły z 0% baterii, podłączyłem do ładowania i nagle miałem 20%. Co do tego Wakelocka Detecotra to trzeba root'a, którego nie mam + nie potrafię go zrobić. :(
You'll Never Walk Alone!

Awatar użytkownika
Barilla
Posty: 1335
Rejestracja: 21 lip 2013, o 10:19

Re: Porady komputerowe

Post autor: Barilla »

Jest taka aplikacja jak Greenify która pozwala wymusić zatrzymanie innych aplikacji w momencie w którym z nich wychodzisz. Nie pamiętam czy wymaga root ale wydaje mi się że nie. Jeżeli nie to dodajesz tam snapchata i powinno być po problemie.

Awatar użytkownika
seshdoge
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2015, o 21:38
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: Porady komputerowe

Post autor: seshdoge »

Posiadam ją od tygodnia właśnie, taki zielony listek. :v Ale i tak nie pomaga.:(
You'll Never Walk Alone!

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Zrób wipe, wyłącz telefon, wejdz w recovery (jakaś kombinacja czyli przy wyłączonym telefonie np. power (zawsze)i volume up) Najpierw zrób backup aby nie stracic danych, a potem wipe. 2G możesz włączyć wchodząc w ustawienia, więcej, sieci komórkowe, 3G service, ustawienia sieci Gsm/Umts i wciskasz tylko gsm Ty to masz troche inaczej bo inna wersja androida.
Wejdz też w ustawienia, aplikacje, pracują i popatrz czy ci jakaś apka nie działa całodobowo bez twojej wiedzy

Awatar użytkownika
mati92
Posty: 29
Rejestracja: 16 lip 2013, o 11:40
Lokalizacja: Toruń

Re: Porady komputerowe

Post autor: mati92 »

Witam!
Mam problem, posiadam stary laptop Toshiba (koło 6lat) działał sprawnie jeszcze dzisiaj , lecz po późniejszym uruchomieniu ekran nie odpowiada tylko mignie raz i koniec, laptop działa z monitorem sprawnie. Wiecie co to może być i czy warto naprawiać.

Awatar użytkownika
seshdoge
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2015, o 21:38
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: Porady komputerowe

Post autor: seshdoge »

mati92 pisze:Witam!
Mam problem, posiadam stary laptop Toshiba (koło 6lat) działał sprawnie jeszcze dzisiaj , lecz po późniejszym uruchomieniu ekran nie odpowiada tylko mignie raz i koniec, laptop działa z monitorem sprawnie. Wiecie co to może być i czy warto naprawiać.
Nie pomogło nic, zrobiłem 3 resety, dwa bez kopii a jeden z kopią. Nadal nic, próbowałem nawet roota zrobić, żeby zainstalować aplikację Wakelock Detector, która wykrywa aplikację, która dreinuje tę baterię, ale nawet, łatwego wydawałoby się roota nie umiem zrobić. :(
You'll Never Walk Alone!

Awatar użytkownika
Szpieg1
Moderator
Posty: 1404
Rejestracja: 24 sie 2011, o 12:49
Lokalizacja: Wawa

Re: Porady komputerowe

Post autor: Szpieg1 »

Witam, poszukuję laptopa do 3000 zł, (wiem, że 4 rdzenie odpadają), polecacie jakiś model/modele to sobie obejrzę ?
- matryca najlepiej matowa
- dysk SSD koniecznie (może być też + HDD lub bez to zewnętrzny się dokupi)
- karta graficzna najlepiej by jakaś była dedykowana
- 8GB ram minimum
- Może być czysty bez systemu.

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Popatrz na MediaExpert (?) czy coś takiego. Mają tam teraz wyprzedaż i widziałem za niewiele ponad 3k już fajnego lapka z i7, RAM jest chyba 8Gb.
Roota możesz zrobić w banalny sposób jedną aplikacją. Wpisujesz w google framaroot.apk będzie tam xda developers wchodzisz, pobierasz , instalujesz, włączasz wybierasz install superSu i wciskasz Boromi czy co tam jest, antywirusek ci może pokazać wirusa, to normalne a i apka może za pierwszym razem wywalić jeśli sie uda, robisz restart i sprawdzasz czy masz SuperSu i gotowe. Może masz coś z tą baterią nie tak. Jak zrobisz roota pobierz aplikacje deepsleep czy coś takiego, pomoże jeżeli coś Ci wybudza telefon.
http://forum.xda-developers.com/apps/fr ... t-t2130276

http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=2030696

I nigdy nie schodź poniżej 5% na bateri, zejście do 0% bardzo niszczy żywotność po kilku takich przypadkach bateria nadaje się... a raczej sie nie na daje do używania, nie z wszystkimi rodzajami bateri tak jest.

HappyBlancik
Posty: 1662
Rejestracja: 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: HappyBlancik »

Panowie. Spadł laptop, czarny ekran po włączeniu. Matryca? Jakie koszta naprawy?
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.

bibe
Posty: 851
Rejestracja: 3 mar 2010, o 17:52

Re: Porady komputerowe

Post autor: bibe »

Fajnie, że podałeś marke i model laptopa....
You're just too good to be true,
Can't take the ball off of you,
You've got a heavenly touch,
You pass like Souness to Rush,
And when we're all drunk in the bars,
We can't believe that you're ours,
You're just to good to be true,
Can't get the ball off of you...

Oh Steee-ven Gerr-aaard, da da da da da da...

HappyBlancik
Posty: 1662
Rejestracja: 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: HappyBlancik »

bibe pisze:Fajnie, że podałeś marke i model laptopa....
Emachines G620. To chyba produkt od Acera.

Wczoraj wieczorem instalowałem na nim simsy siostrze. Laptop wyślizgnął mi się i upadł. Dzisiaj siostra włącza, lampki się świecą, ale słychać go tylko minimalnie, a ekran cały czarny.
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.

ODPOWIEDZ