Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: zoltoczerwony, ramar, Juluz, Szpieg1, Gonzo, Daniel, AirCanada

Awatar użytkownika
dagonet
Posty: 769
Rejestracja: 2 lis 2010, o 17:00
Lokalizacja: Wawa

Re: Porady komputerowe

Post autor: dagonet »

ElFirmino pisze:Mam okazję dostać w rozliczeniu komputer. Ja się na tym słabo znam, więc pytam czy jest to już komputer w miarę ok, czy też jakiś muł.
Komputer Dell 780 z procesorem Core 2 Duo 2 x 3,00
Ghz Dodatkowy DYSK SSD 128 GB Procesor : Core 2 Duo 2 x 3,00 Ghz E8400 6MB Cache
Pamięć zainstalowana 8 GB DDR3 karta karta graficzna
Nvidia GT 730 2GB Napęd DVDRW dysk twardy 320 GB
7200 RPM karta sieciowa – WLAN 1GB i WIFI 24 bitowa
karta muzyczna Wbudowane głośniki Stylowa
Prestiżowa Obudowa Dell Tower System operacyjny
Windows 7 Proffesional 64 bit.

Lub taki

CORE i7 860 2.8Ghz LGA1156 BOX Płyta głowna
GIGABYTE GA-P55-US3L Intel p55 Pamięć Ram
GOODRAM DDR3 4096MB pc133 DUAL Dysk twardy
HDD CAVIAR 500GB Karta Graficzna ASUS GeForce
GTX285. 1024mb DDR3-512bit.
Który mi się bardziej opłaca? da się na nich pograć w jakąś fifę? (nie musi być najnowsza).
Ten pierwszy pociągnie Ci 13 bodajże najnowszą. W drugim sam procesor jest wart 1000 zł ale cała reszta to lipa. Trzeba by dokupić do niego ramu + grafikę i by coś z niego było. Jeśli musisz wybrać któryś to drugi.

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Chłop chce mi to dać za komarka (ogara 205) miałem go za pare groszy, teochę w niego włożyłem, ale łącznie mi wyszło z 200-300zł więc za takie pieniądze mi się raczej opłaca. Nie chcę dokładać nic do tych komputerów, więc który będzie lepszy bez żadnych zmian? akurat ram mam 2gb to można dorzucić, a grafika taka słaba? ta z pierwszego lepsza? popytam go to może mi przełoży grafe z tego pierwszego do drugiego jeśli to możliwe.

Awatar użytkownika
dagonet
Posty: 769
Rejestracja: 2 lis 2010, o 17:00
Lokalizacja: Wawa

Re: Porady komputerowe

Post autor: dagonet »

Nie poszedłbym na taki deal. Jeżeli masz motorek w dobrym stanie to warto go przetrzymać jeszcze troche bo ich wartość rośnie w górę, natomiast sprzęt, który Ci gość oferuje wartość traci bardzo szybko.

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Ten motorek nie jest mi potrzebny ponieważ mam 5 innych, a rodzice potrzebują miejsca w garażu na samochód(zima). Ile te komputerki są warte? w przeliczeniu to zapłace za ten komputer z 200-300zł więc chyba się opłaca, a sprzedać muszę szybko. Na wiosnę pewnie znów kupię komarka za "paczkę fajek" bo mam do niego jakiś sentyment, a potem będzie stał i tak do zimy ;).

BeBe
Posty: 561
Rejestracja: 21 cze 2011, o 15:30
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: BeBe »

dagonet pisze:
ElFirmino pisze:Mam okazję dostać w rozliczeniu komputer. Ja się na tym słabo znam, więc pytam czy jest to już komputer w miarę ok, czy też jakiś muł.
Komputer Dell 780 z procesorem Core 2 Duo 2 x 3,00
Ghz Dodatkowy DYSK SSD 128 GB Procesor : Core 2 Duo 2 x 3,00 Ghz E8400 6MB Cache
Pamięć zainstalowana 8 GB DDR3 karta karta graficzna
Nvidia GT 730 2GB Napęd DVDRW dysk twardy 320 GB
7200 RPM karta sieciowa – WLAN 1GB i WIFI 24 bitowa
karta muzyczna Wbudowane głośniki Stylowa
Prestiżowa Obudowa Dell Tower System operacyjny
Windows 7 Proffesional 64 bit.

Lub taki

CORE i7 860 2.8Ghz LGA1156 BOX Płyta głowna
GIGABYTE GA-P55-US3L Intel p55 Pamięć Ram
GOODRAM DDR3 4096MB pc133 DUAL Dysk twardy
HDD CAVIAR 500GB Karta Graficzna ASUS GeForce
GTX285. 1024mb DDR3-512bit.
Który mi się bardziej opłaca? da się na nich pograć w jakąś fifę? (nie musi być najnowsza).
Ten pierwszy pociągnie Ci 13 bodajże najnowszą. W drugim sam procesor jest wart 1000 zł ale cała reszta to lipa. Trzeba by dokupić do niego ramu + grafikę i by coś z niego było. Jeśli musisz wybrać któryś to drugi.
Może coś pomieszałem na szybko ale grafika w drugim jest też sporo lepsza, 4 sloty na pamięć ram- obstawiam ze nie jest tam wpieprzone 4x 1 kostek wiec ram tez można w prosty i tani sposób rozbudować. Choć na moje 4gb to dość wystarczająco, choć nie orientuje się nawet w grach aktualnie... Tak czy siak 2 zestaw jest o wiele bardziej opłacalny dla mnie :-)


Tak sobie z ciekawości zerknalem, na wymagania fify bo jakoś nie chciało mi się wierzyć że na takim sprzęcie nie odpali nic ponad 13 i proszę. 16 powinna śmigać. A przynajmniej wg minimalnych, a tu ogranicza nas tylko ram czyli stosunkowo luz :-)

Ten motorek serio wart kilka stowek? Bo jak patrze na zestaw drugi i na to ze piszesz ze wydałes na niego 300/400 zł to coś w środku każe mi uważać na TAKIE 'Promocje' :D

Zaraz przyjdą forumowi eksperci od sprzętu i wszystko zweryfikuja, hehe :-D
Bez ciemności nie ma światła. Bez zła nie ma dobra.

ElFirmino
Posty: 523
Rejestracja: 11 lis 2015, o 21:26

Re: Porady komputerowe

Post autor: ElFirmino »

Motorek wystawiony za "grube chajsy" kupiłem go tanio, ale codziennie coś tam przy nim robiłem, wszystko odmalowałem, a silnik ma taką kompresję że aż trudno odpalić ;). Mówił że w tym drugim kompie ram można dołożyc bo są sloty (?) wolne jeszcze, mi w sumie też na grach nie zależy, ale fajnie by było czasem pyknąć z kolegami w cs'a.

Kurtz
Posty: 385
Rejestracja: 8 maja 2013, o 11:43

Re: Porady komputerowe

Post autor: Kurtz »

Moje pytanie z poprzednich stron - inny problem.

Pewna osoba kupiła już windows 10, ale okazuje się, że stara, ośmio/dziewięcioletnia płyta główna w PCcie nie obsługuje dziesiątki.

Działa, ale... Napiszcie mi trochę łopatologicznie, bo to nie moja bajka. Czy po zainstalowaniu dziesiątki pecet wyleci w powietrze, czy jakość jego pracy nie będzie najlepsza na jaką go stać?
Szkoda byłoby nowego Windowsa jeśli komputer nie współpracuje.
Kurtz

tasebo
Posty: 218
Rejestracja: 25 lut 2010, o 20:57
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Porady komputerowe

Post autor: tasebo »

Szybkie pytanko. Czy na tym lapsie:
http://allegro.pl/acer-e1-572g-i5-8gb-1 ... 69571.html

ruszy mi fifa 15 i cs:go ?
Hold your head up high

HappyBlancik
Posty: 1662
Rejestracja: 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: HappyBlancik »

Witam. Przymierzam się do zmiany mojego laptopa na coś nieco lepszego.
Laptop będzie służył do użytku codziennego oraz CS GO czy innej gierki. Myślę, że najlepszą opcją będzie jakiś używany za 2 kanty.

Których modeli szukać?
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.

Funky
Posty: 40
Rejestracja: 27 lip 2015, o 23:54

Re: Porady komputerowe

Post autor: Funky »

Szybka pomoc potrzebna. Kumpel rozkręcił laptopa, nie ruszał niczego poza pamięcią RAM, złożył wszystko do kupy, i ekran w ogóle się nie włącza. Sam laptop zaczyna chodzić, dioda od zasilania się świeci itd. ale ekran po prostu się nie włącza. Jakieś pomysły?

EDIT: @Robertos, to była pierwsza myśl, ale okazało się, że cieć źle zamontował kość.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2015, o 19:23 przez Funky, łącznie zmieniany 2 razy.

Robertos
Posty: 630
Rejestracja: 31 sie 2012, o 20:05

Re: Porady komputerowe

Post autor: Robertos »

Może ta tasiemka co łączy matrycę z płytą główną się wypięła?
GÓRA Zdarza się najlepszym!!!

smiglo07
Posty: 346
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 23:21

Re: Porady komputerowe

Post autor: smiglo07 »

Witam.

Jestem szczęśliwym ? posiadaczem słuchawek HP Premium Digital Headset.
Od kupna mam z nimi problemy. Mianowicie gdy słucham w nich piosenki i cokolwiek oglądam są ekstra dobry czysty dźwięk , przyjemny dla ucha bass. Lecz gdy chodzi już o granie w jakieś gry gdzie trzeba rozróżniać strony np CS:GO skąd lecą strzały/nabiega przeciwnik/cokolwiek nie ma takiej możliwości. Słyszę wszystko na odwrót gdzieś w oddali lub na obu na raz wszystko.

I tu pytanie do was drodzy koledzy czy miał/ma ktoś te słuchawki lub wie np. czy jest możliwość jakoś ustawić je niech mi pomoże bo nie mam siły.

Pozdrawiam
Udanego mikołaja :)

Awatar użytkownika
Assassin
Posty: 342
Rejestracja: 9 sie 2009, o 18:00

Re: Porady komputerowe

Post autor: Assassin »

Witam,
Czy ktoś z tu obecnych może mi poradzić jak pozbyć się i zabezpieczyć przed niechcianymi stronami startowymi/wyszukiwarkami? To już drugi raz z kolei, że przytrafia mi się taki syf, mam adblocka nic nie instalowałem na komputerze od nie wiem jak dawna (żadnych dodatków do przeglądarek również) dzisiaj wchodzę na kompa i pyk, jakieś youcośtam123 mnie wita.

Ktoś poradzi? Usuwałem już z ustawień chroma ten syf, sprawdzałem w panelu czy coś się zainstalowało i dalej wyskakuje.


///edit. pobrałem, przeskanował, coś znalazł, usunął, kazał uruchomić ponownie kompa, raport, że usunął, ale po włączeniu przeglądarki dalej syf. przeskanowałem drugi raz i nic nie znalazł
Ostatnio zmieniony 9 gru 2015, o 13:09 przez Assassin, łącznie zmieniany 1 raz.

KX18
Posty: 204
Rejestracja: 24 maja 2008, o 12:49
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: KX18 »

Polecam przeskanować komputer programem AdwCleaner. Usuwa on syf różnego rodzaju z kompa, w tym m.in. te niepotrzebne wtyczki internetowe.
"Niecodziennie można strzelać gole na Anfield, wygrywać z wielkim Liverpoolem"

"Niektórzy mówią, że mam obsesję na punkcie korupcji. A tak, mam! Setny raz powtórzę: tępić, tępić i ... wypalać!" Franciszek Smuda

S47
Posty: 392
Rejestracja: 19 kwie 2011, o 20:42
Lokalizacja: Świecie

Re: Porady komputerowe

Post autor: S47 »

Assassin pisze:Witam,
Czy ktoś z tu obecnych może mi poradzić jak pozbyć się i zabezpieczyć przed niechcianymi stronami startowymi/wyszukiwarkami? To już drugi raz z kolei, że przytrafia mi się taki syf, mam adblocka nic nie instalowałem na komputerze od nie wiem jak dawna (żadnych dodatków do przeglądarek również) dzisiaj wchodzę na kompa i pyk, jakieś youcośtam123 mnie wita.

Ktoś poradzi? Usuwałem już z ustawień chroma ten syf, sprawdzałem w panelu czy coś się zainstalowało i dalej wyskakuje.


///edit. pobrałem, przeskanował, coś znalazł, usunął, kazał uruchomić ponownie kompa, raport, że usunął, ale po włączeniu przeglądarki dalej syf. przeskanowałem drugi raz i nic nie znalazł
spróbuj jeszcze przeskanować programem spy hunter
"Zawsze jak gdzieś szedłem to biegłem" F. G.

ODPOWIEDZ