Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: ramar, zoltoczerwony, Juluz, Daniel, Gonzo, Szpieg1, AirCanada

Awatar użytkownika
TheKrzychu
Posty: 1002
Rejestracja: 18 maja 2009, o 15:26
Lokalizacja: Więcbork / Bydgoszcz
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: TheKrzychu »

Ja używam tylko 3 programy: Dziobas RAR Player, Splash Lite oraz VLC Media Player.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sidney
Posty: 19
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 12:52

Re: Porady komputerowe

Post autor: Sidney »

Witam.

Mam pewien problem. Od jakiegoś czasu nie mogę się połączyć z siecią domową. Na pasku obok daty i godziny niby jest wszystko ok, jednak dostęp do internetu jest "ograniczony". Gdy otwieram centrum zarządzania siecią i chcę wyszukać błędu to napotykam problem "Usługa Zasady diagnostyki nie jest uruchomiona". Wie ktoś jak rozwiązać ten problem? Komputer ma niecały rok, skanowałem go wczoraj i nie ma żadnego wirusa.

Czy przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych/początkowych w jakiś sposób wyeliminuje ten problem?

Szukałem już pomocy na różnych stronach komputerowych, jednak nic sensownego nie znalazłem, a może ktoś z Was miał podobny kłopot i wie jak to rozwiązać.

Awatar użytkownika
Newo
Posty: 196
Rejestracja: 5 sty 2009, o 23:08
Lokalizacja: KT
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: Newo »

Sidney pisze:Witam.

Mam pewien problem. Od jakiegoś czasu nie mogę się połączyć z siecią domową. Na pasku obok daty i godziny niby jest wszystko ok, jednak dostęp do internetu jest "ograniczony". Gdy otwieram centrum zarządzania siecią i chcę wyszukać błędu to napotykam problem "Usługa Zasady diagnostyki nie jest uruchomiona". Wie ktoś jak rozwiązać ten problem? Komputer ma niecały rok, skanowałem go wczoraj i nie ma żadnego wirusa.

Czy przywrócenie systemu do ustawień fabrycznych/początkowych w jakiś sposób wyeliminuje ten problem?

Szukałem już pomocy na różnych stronach komputerowych, jednak nic sensownego nie znalazłem, a może ktoś z Was miał podobny kłopot i wie jak to rozwiązać.
Połączenie do sieci jest przez kabel czy WiFi?
Jeśli chodzi o tę usługę to trzeba ją zapewne uruchomić w Start->Uruchom...->services.msc->Tam znajdziesz usługę, prawym klikasz i uruchom
Jeśli chodzi o sam dostęp do neta to nie było ostatnio nic zmieniane? Masz w domu router czy nie? Bez tego info ciężko coś dalej doradzić...
"Problem sędziów polega na tym, że znają zasady, lecz nie znają gry." - Bill Shankly
Naprawa komputerów Tarnów

Awatar użytkownika
kaziooo0804
Posty: 655
Rejestracja: 1 lut 2011, o 12:19
Lokalizacja: Janków

Re: Porady komputerowe

Post autor: kaziooo0804 »

Obrazek

Mam taki problem z grą Combat Arms EU. Zawsze wszystko działało OK. Mam win7, kolega też ma i jemu działa a mi nie. Wiecie może skąd taki problem i jak go rozwiązać?
Obrazek

"Zamiast słów, miejsce w głębi serca"

Awatar użytkownika
Bozno1892
Posty: 146
Rejestracja: 25 maja 2012, o 20:38

Re: Porady komputerowe

Post autor: Bozno1892 »

kaziooo0804 pisze:Obrazek

Mam taki problem z grą Combat Arms EU. Zawsze wszystko działało OK. Mam win7, kolega też ma i jemu działa a mi nie. Wiecie może skąd taki problem i jak go rozwiązać?
Może spróbuj wyłączyć antywirusa i zapore i wtedy spróbuj

Awatar użytkownika
kaziooo0804
Posty: 655
Rejestracja: 1 lut 2011, o 12:19
Lokalizacja: Janków

Re: Porady komputerowe

Post autor: kaziooo0804 »

No niestety nie działa bo już próbowałem. Mam AVG i wyłączam ochronę i nic nie daje :/
Obrazek

"Zamiast słów, miejsce w głębi serca"

Vinco
Posty: 19
Rejestracja: 2 sty 2011, o 01:08
Lokalizacja: Margonin/Chodzież/Piła/Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: Vinco »

Spróbuj przeinstalować grę. Możliwe, że jakiś plik się uszkodził.

Awatar użytkownika
kaziooo0804
Posty: 655
Rejestracja: 1 lut 2011, o 12:19
Lokalizacja: Janków

Re: Porady komputerowe

Post autor: kaziooo0804 »

Męczyłem się 2 dni... Wyszło na to, że to wina pada, który był podłączony <facepalm>. Znalazłem na necie info, żeby odłączyć kontrolera i działa ;D
Obrazek

"Zamiast słów, miejsce w głębi serca"

Vinco
Posty: 19
Rejestracja: 2 sty 2011, o 01:08
Lokalizacja: Margonin/Chodzież/Piła/Poznań

Re: Porady komputerowe

Post autor: Vinco »

A faktycznie takie coś też jest i kto to wie dlaczego? :? Teraz mi się przypomniało, że miałem coś podobnego tylko, że przy Batmanie ;p

Awatar użytkownika
Szczurek
Posty: 534
Rejestracja: 7 sty 2010, o 17:57
Lokalizacja: Łódź

Re: Porady komputerowe

Post autor: Szczurek »

Witam. Nosze się z zamiarem zakupu laptopa, lecz niestety moja wiedza komputerowa ogranicza się do niezbędnego minimum, toteż chciałem prosić o radę: na co zwracać uwagę przy zakupie? Nie mam zamiaru na nim trzepać w Crysisa, czy inne urywające łby gry, ale z drugiej chciałbym żeby się dało bez większych problemów pograć w FM-a czy inną FIFĘ. Może ktoś mógłby polecić jakiś konkretny model w rozsądnych granicach cenowych (tak do 2000 złotych)?
Z góry dzięki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Torm^^
Posty: 314
Rejestracja: 27 lis 2006, o 21:16
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Porady komputerowe

Post autor: Torm^^ »

Szukaj tego typu urządzeń:
http://www.x-kom.pl/p/103843-notebook-l ... t630m.html
http://www.x-kom.pl/p/79886-notebook-la ... gt630.html

Jeżeli chodzi o producentów, to nie polecam HaPeków, gdyż się przegrzewają i Vajo-jajo, ponieważ Soniacz modyfikuje swoje urządzenia (podzespoły), przez co bywają problemy ze sterownikami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikes92
Posty: 217
Rejestracja: 5 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: Leszno

Re: Porady komputerowe

Post autor: Mikes92 »

Witam. Po roku studiów zmieniliśmy ze znajomymi mieszkanie co wymusiło też zmianę dostawcy internetu. Poprzedni dostawca z którego byliśmy bardzo zadowoleniu nie ma możliwości świadczenia usług w tej okolicy. Zdecydowaliśmy się na taką samą prędkość jak poprzedni czyli 25 Mb/s. Niestety nowy dostawca nie ma w swojej ofercie Wifi także musieliśmy sobie skombinować własny router. Kolega miał jakiś tam nieużywany więc nie było problemu (D-link DIR-501). Podłączyliśmy go do modemu (chyba? nie wiem co to jest) zadzwoniliśmy do dostawcy, żeby to uruchomił bo coś tam musiał wklepać - nie wiem o co chodzi, nie znam się. No i tu pojawił się problem. Jest nas w mieszkaniu 3 także są 3 laptopy. Kiedy z internetem połączymy się wszyscy to działa on po prostu śmiesznie. Strony ładuję się kilka minut, speedtesty pokazują coś koło 0,5 Mb na każdym kompie, nie mówiąc już o próbach oglądania filmów online czy grach. Kiedy działa tylko jeden komputer to ostatnio nawet padł rekord czyli 7 Mb/s. U mnie teraz, gdy nikogo nie ma pokazuje ok 1Mb/s. Kiedy podepnę się kablem pod router net działa normalnie czyli wyciąga tam te 25+ mega.
Pytanie moje co mogę z tym zrobić? Domyślam się, że to problem z routerem ale nie wiem czy muszę pogrzebać tam w ustawieniach czy może jest on po prostu za słaby? Na poprzednim mieszkaniu net działał świetnie, nie lagowało nawet jak w 4 naraz ciupaliśmy w jakieś MMO. Jeśli ktoś się na tym zna i potrafiłby mi pomóc proszę o PW, żeby tutaj nie zaśmiecać :) Pozdrawiam

gesioo
Posty: 29
Rejestracja: 15 lip 2009, o 13:45
Lokalizacja: Warka/Warszawa
Kontakt:

Re: Porady komputerowe

Post autor: gesioo »

Witam,

przymierzam się do kupna laptopa ( w końcu!), moje pytanie jest proste - którą markę polecacie, którą mam omijać z daleka.
Teraz szukam między Toshibą i Acerem . Nie wiem dlaczego nie mam za grosz zaufania dla HP, ani Asusa :oops:

Laptop będzie służył przede wszystkim do grania, jednak nie będzie to bardzo mocny i drogi sprzęt. Planuje wydać do 1800zł, a w środku mniej więcej:
procesor 2x2ghz lub więcej, 6+gb ram, karta może być zintegrowana, bez systemu.

możecie podzielić się swoimi doświadczeniami, plotkami, czy czymkolwiek. Na razie nie wiem nic.
Pozdrawiam
Aequam memento rebus in arduis servare mentem
RRRRRRrrrrrrrrrrrrrrrrr!

Awatar użytkownika
error71
Posty: 79
Rejestracja: 21 wrz 2011, o 23:08

Re: Porady komputerowe

Post autor: error71 »

gesioo pisze:Witam,

przymierzam się do kupna laptopa ( w końcu!), moje pytanie jest proste - którą markę polecacie, którą mam omijać z daleka.
Teraz szukam między Toshibą i Acerem . Nie wiem dlaczego nie mam za grosz zaufania dla HP, ani Asusa :oops:

Laptop będzie służył przede wszystkim do grania, jednak nie będzie to bardzo mocny i drogi sprzęt. Planuje wydać do 1800zł, a w środku mniej więcej:
procesor 2x2ghz lub więcej, 6+gb ram, karta może być zintegrowana, bez systemu.

możecie podzielić się swoimi doświadczeniami, plotkami, czy czymkolwiek. Na razie nie wiem nic.
Pozdrawiam

Po 1 nie kupuj laptopa wg firmy, tzn to w wiekszosci nie ma znaczenia.

Ja jak kupowalem swojego, porady zaczerpnalem na tym forum, zalozylem temat, mili koledzy mi odpowiedzieli obszernie i wszystko bylo jasne

www. forumpc. pl/index.php?showtopic=262847&hl=&fromsearch=1

Tu masz temat ktory moze pomoc, co prawda nagialem troche budzet do 2000, ale mysle, ze ceny beda krazyc w okolicach twojego limitu, pozdrawiam
Beside the Hillsborough Flame
I heard the Kopite mourning
Why so many taken on that day
Justice has never been done
But the memory will carry on
There'll be glory 'round the fields of Anfield Road

Awatar użytkownika
Szpieg1
Moderator
Posty: 1402
Rejestracja: 24 sie 2011, o 12:49
Lokalizacja: Wawa

Re: Porady komputerowe

Post autor: Szpieg1 »

gesioo pisze:Witam,

przymierzam się do kupna laptopa ( w końcu!), moje pytanie jest proste - którą markę polecacie, którą mam omijać z daleka.
Teraz szukam między Toshibą i Acerem . Nie wiem dlaczego nie mam za grosz zaufania dla HP, ani Asusa :oops:

Laptop będzie służył przede wszystkim do grania, jednak nie będzie to bardzo mocny i drogi sprzęt. Planuje wydać do 1800zł, a w środku mniej więcej:
procesor 2x2ghz lub więcej, 6+gb ram, karta może być zintegrowana, bez systemu.

możecie podzielić się swoimi doświadczeniami, plotkami, czy czymkolwiek. Na razie nie wiem nic.
Pozdrawiam
Nie bierz karty zintegrowanej w lapku to raz (lepiej wydać 100zł więcej i mieć np. Geforca 550) ,a dwa to nie bierz Acera bo to największy shit. Przymierzaj się do Della lub Toshiby.
Oczywiscie na koniec od razu powiem, że za 1800zł to można kupić kompa 2 razy lepszego niż ten lapek : P Ale to już nieważne :)
Pierwszy z brzegu przykład lapka w tej cenie http://allegro.pl/250zl-dell-inspiron-q ... 81601.html

ODPOWIEDZ