Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: ramar, zoltoczerwony, Juluz, Daniel, Gonzo, Szpieg1, AirCanada

tedix
Posty: 396
Rejestracja: 29 kwie 2005, o 16:38
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tedix »

A ja mam pytanie do informatykow, bo kupilem ostatnio nowa plyte glowna i karet graficzna,teraz chce sprzedac stara krate i plyte a kompletnie nie wiem za ile(nie chce sprzedac za tanio :P ) Plyta graficzna Radeon 9100 64MB ,plyta glowna ATX MSI 865 NEO
EDIT:Nutty Buddy ja na serio sie pytam wiem ze to nie jakies super czesci ale dla mnie teraz kazda zlotowka sie liczy
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 11:28 przez tedix, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja więź nieugięta i twarda krwią czystą płynąca, z krajem tym pozostanie niezmienna na zawsze do końca!

Awatar użytkownika
Nutty Buddy
Posty: 1950
Rejestracja: 29 paź 2007, o 21:58

Post autor: Nutty Buddy »

tedix pisze:A ja mam pytanie do informatykow, bo kupilem ostatnio nowa plyte glowna i karet graficzna,teraz chce sprzedac stara krate i plyte a kompletnie nie wiem za ile(nie chce sprzedac za tanio :P ) Plyta graficzna Radeon 9100 64MB ,plyta glowna ATX MSI 865 NEO
Jak dla mnie powinienes to opylic za jakkies 1300-1500zl.

Hmm... zapewne znalazl by sie w Polsce amator, ktory "kolekcjonowalby" karty graficzne, plyty glowne, i takie tam duperele. Znam takiego czlowieka, dlatego tez podalem wartosc raczej "numizmatyczna", co oczywiscie moze dziwic. :wink:
Ale fakt, z deka przesadzilem, za dezorientacje przepraszam. Taki koles wzialby za to jakies 700-850 zl. :D
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 13:07 przez Nutty Buddy, łącznie zmieniany 2 razy.
Szacunek za męstwo i wiarę w zwycięstwo

Kruk
Posty: 131
Rejestracja: 29 sie 2006, o 15:36
Lokalizacja: Głogów
Kontakt:

Post autor: Kruk »

tedix pisze:A ja mam pytanie do informatykow, bo kupilem ostatnio nowa plyte glowna i karet graficzna,teraz chce sprzedac stara krate i plyte a kompletnie nie wiem za ile(nie chce sprzedac za tanio :P ) Plyta graficzna Radeon 9100 64MB ,plyta glowna ATX MSI 865 NEO
Maksymalnie za 200zl mozesz sprzedac :)

Awatar użytkownika
Mitchell
Posty: 1536
Rejestracja: 30 mar 2005, o 15:43
Kontakt:

Post autor: Mitchell »

Milionerem Tadziu to ty chyba nie zostaniesz.
Grafika nie warta nawet 50 zl. Plyta kolo stowy przy dobrych wiatrach. Naprawde dobrych.
Jak wezmiesz 100-120 za komplet to bedzie uczciwa cena.
Chat o Liverpoolu, klubach Premier League i ciekawych meczach.
Zapraszam

tedix
Posty: 396
Rejestracja: 29 kwie 2005, o 16:38
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tedix »

Mitchell pisze:Milionerem Tadziu to ty chyba nie zostaniesz.
Grafika nie warta nawet 50 zl. Plyta kolo stowy przy dobrych wiatrach. Naprawde dobrych.
Jak wezmiesz 100-120 za komplet to bedzie uczciwa cena.
A jak mi radzicie to sprzedac razem czy oddzielnie? Bo wystawie na allegro.
Dzieki Mitchell za pomoc.
Moja więź nieugięta i twarda krwią czystą płynąca, z krajem tym pozostanie niezmienna na zawsze do końca!

Awatar użytkownika
Mitchell
Posty: 1536
Rejestracja: 30 mar 2005, o 15:43
Kontakt:

Post autor: Mitchell »

Taka rada.
ZAWSZE wystawiaj oddzielnie i daj linka do sasiedniej aukcji. W razie czego mozna ponegocjowac sprzedaz calego pakietu.

Jest jednak inny sposob.
Mam zaprzyjazniony sklepik komputerowy. Czasami cos u nich kupie lub zasiegne porady. Troche mnie znaja.
Gdy robie upgrade sprzetu i zostaja mi jakies manele to ide do nich i uplynniam. Oni czasami skladaja z takich rupieci tanie uzywki do prywatnych firm. I pracuja potem te zlomy jeszcze po kilknascie lat jako maszyny do pisania i podstawki pod kawe. I na pomocy technicznej za chwile zarobia.
Daja nieduzo ale ja i tak musialbym te czesci wyrzucic.
Chat o Liverpoolu, klubach Premier League i ciekawych meczach.
Zapraszam

Gin
Robbie Ryder
Posty: 1904
Rejestracja: 14 sie 2004, o 17:42
Lokalizacja: 19 Południk

Post autor: Gin »

Dobra skoro juz przy jestescie przy sprzedazy sprzetu komputerowego to powiedzcie mi ile byl dostal za drukarke HP PSC 1510 ??
Jest noweczka, tylko nie mam kartonu bo gdzies sie zapodzial, ale papiery wszystkie do niej mam - sterowniki itd....komplet!!

Obrazek


Sprawa wyglada tak - kupilem ja jakis czas temu i sie zwalila, byla na gwarancji, wiec oddalem do naprawy i jak sie okazalo nie dalo sie jej naprawic. Nie wiem co poszlo w kazdym badz razie wymienili mi na nowa i tak stoi. Nie ruszalem jej - oprocz sprawdzenia czy dziala. Wiecie ile bym za nia dostal ??
“You, me, or nobody is gonna hit as hard as life, but it ain’t about how hard you hit, it’s about how hard you can get hit and keep moving forward, how much you can take and keep moving forward. That’s how winning is done” - Rocky Balboa

Zmar
Posty: 443
Rejestracja: 22 kwie 2006, o 23:13
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: Zmar »

Ja takze jestem laikiem komputerowym i chcialbym abyscie mi trosze pomogli :wink:
Chcialbym sobie dokupic pamiec RAM. I kompletnie nie mam pojecie jaki mam rodzaj. DDR 1, DDR 2 czy moze DDR 3. Gdzie to sprawdzic ? A i ile mi sie zmiesci na jeden kawalek(nie wiem jaka jest tego fachowa nazwy, ale myslie ze wiecie o co biega :lol: )

Moze powinnismy zalozyc jakis osobny temat o poradach na temat naszego sprzetu :?:

Edit: No i mamy ladny temacik ;] Gin z tego co ogladalem na Allegro to za 200 zl moglbys sprzedac :wink:

Awatar użytkownika
majki
Posty: 862
Rejestracja: 4 paź 2007, o 15:11
Lokalizacja: Vratislavia

Post autor: majki »

sciagnij cpu-z , zakladka memory wszystko Ci powie :)
Johnson na Kamczatkę!

Spuść z siebie trochę tej liverpoolskiej krwi dla innych, masz jej tak dużo - sensej

tedix
Posty: 396
Rejestracja: 29 kwie 2005, o 16:38
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tedix »

Zmar pisze:Ja takze jestem laikiem komputerowym i chcialbym abyscie mi trosze pomogli :wink:
Chcialbym sobie dokupic pamiec RAM. I kompletnie nie mam pojecie jaki mam rodzaj. DDR 1, DDR 2 czy moze DDR 3. Gdzie to sprawdzic ?
Rodzaj sprawdzasz poprzez proram Everest
Moja więź nieugięta i twarda krwią czystą płynąca, z krajem tym pozostanie niezmienna na zawsze do końca!

szak
Posty: 184
Rejestracja: 19 paź 2005, o 14:30

Post autor: szak »

A ja mam pytanie ile moge dostac za karte Asus N6600LE . Karta jest nowa ( wymiana po gwarancji, pierwsza sie spalila podczas burzy) a ta chcialbym sprzedac bo kupuje nowego kompa.

Zmar
Posty: 443
Rejestracja: 22 kwie 2006, o 23:13
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: Zmar »

Dziekuje bardzo za swietne programy. Dowiedzialem sie, ze moja pamiec to DDR. Spotkalem sie z DDR 1. Czy to jest to samo, czy zupelne inne rodzaje. No i jeszcze czekam na odpowiedz o tym ile miesci mi sie na jeden ____ - wiecie o co chcodzi :lol:

Edit: Czyli jesli mam 256, a chce 1 GB to musze 3 razy 256 ? I bedzie tyle miejsca do wlozenia ich ? :D
Edit2: DDR1 to DDR :?: Czy 2 inne :?: Wiem ze kompletnie sie nie znam na kompach, ale nic na to nie poradze :)
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 21:01 przez Zmar, łącznie zmieniany 2 razy.

adilfc
Posty: 582
Rejestracja: 28 paź 2006, o 10:32

Post autor: adilfc »

nie zapomnij, ze kupujac ramy kupuj z taka sama predkoscia ( masz tam w programie gdzies napisane ile twoje maja)

a co do maxa, to powinno byc w info o plycie glownej ile najwiecej mozesz miec razem ramow


aha no i nie mozesz laczyc ddr1 z 2 itp itd, w sumie nawet by Ci nie weszly do tego "slota"

Awatar użytkownika
majki
Posty: 862
Rejestracja: 4 paź 2007, o 15:11
Lokalizacja: Vratislavia

Post autor: majki »

ddr to to samo co ddr1 :)
No i zobacz ile masz slotow na plycie, bo sie okaze, ze ci miejsca potem nie starczy, a na to programow nie ma :)
Johnson na Kamczatkę!

Spuść z siebie trochę tej liverpoolskiej krwi dla innych, masz jej tak dużo - sensej

Zmar
Posty: 443
Rejestracja: 22 kwie 2006, o 23:13
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: Zmar »

Dziekuje bardzo mi pomogliscie :)
Mam nadzieje, ze to ostatnie pytanie i jutro moge jechac do sklepu po pamiec :roll:
A mianowicie jezeli mam 256 MB i wyczytalem w tym programie takie cos: Liczba gniazd pamieci 3 DDR DIMM, to moge max miec 1 GB :?:

ODPOWIEDZ