Sędziowanie w Premier League
Moderatorzy: zoltoczerwony, ramar, Juluz, Szpieg1, Gonzo, Daniel, AirCanada
- Zyska
Re: Sędziowanie w Premier League
Arnold w wywiadzie pomeczowym powiedział ze dotknął piłki ręką, co z resztą jest widoczne. O czym tu gadacie?

- DudekLFC21
Dzięki @Mitchell za odkopanie filmu, bo na prawdę warty obejrzenia. Polecam każdemu kto nie odnajduje się w nowych przepisach dotyczących zagrania ręką, bardzo rozjaśnia spojrzenie na te sytuacje.Mitchell pisze:Sędzia decydując o celowości zagrania ręką bierze pod uwagę kilka czynników.
Jednym z nich jest możliwość/brak możliwości uniknięcia takiego kontaktu. Chodzi tu o czas reakcji i pewną przewidywalność. Czy obrońca mógł i powinien się tej piłki spodziewać.
Były takie Mistrzostwa Świata, gdzie ewidentne polowano na ręce defensorów w polu karnym. Chyba Italia '90. Dla dobrze wyszkolonego napastnika niewielką sztuką jest nabić dłoń obrońcy stojącemu 2m dalej. I sędziowie dyktowali karne bo musieli. Wtedy przepisy stanowiły obligatoryjnie o przerwaniu gry. To była chore. Niewielu zależało na bramkach - wszystkim na karnych.
A wracając... Arnold nie mógł uniknąć kontaktu z piłką. Zbyt mały dystans. A ręce miał ułożone naturalnie.
Na WM w Madrycie Sissoko uniósł rękę wyraźnie ponad głowę. Zupełnie bez związku z akcją. Pokazywał kolegom kogo kryć.
Ta ręka, zdaniem sędziego, nie powinna się znaleźć w tym miejscu. Była nienaturalna.
Dużo dowiecie się z materiału który kiedyś oglądałem. Udało mi się odkopać na YT.
Nowe przepisy, interpretacje, bardzo szczegółowa analiza rąk w polu karnym.
https://www.youtube.com/watch?v=A4zjfJ_OHlU
Ja z kolei mam inne pytanie, które dotyczy bramki Salaha. Ma ktoś może link do jakiegoś obrazu lub filmu ze stopklatką w chwili podania? Nie mogę nic sensownego znaleźć, po samej bramce była chyba tylko jedna powtórka a chciałbym sobie spojrzeć na chłodno.
@Dzięki za odpowiedź, przegapiłem najwidoczniej ten moment.
Jeśli ktoś byłby w posiadaniu linka do tej grafiki czy coś to będę bardzo wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2019, o 09:39 przez DudekLFC21, łącznie zmieniany 1 raz.
"Schodząc na przerwę, przegrywając 0:3 nie możesz wierzyć w cuda, musisz wierzyć w siebie" Jerzy Dudek
-
Stopklatki nie mam, jednak w dalszej części spotkania realizator wykorzystał przerwę w grze i wyświetlil zdjęcie z namalowaną linia spalonego. Bramka prawidłowa.
-
-
CO-ZA-DEBIL
Jaś Fasola widzi ze Adrian ustawia mur i bezczelnie gwiżdże. No ręce opadają.
-
Z nim sa zawsze probemy, gdy sedziuje Liverpool.
Origi bramka na wagę zwycięstwa w derbach z Evertonem.
Origi dwa gole, w tym drugi decydujący o awansie do finału LM przeciwko Barcelonie
Origi drugi rozstrzygający gol w finale LM.
Origi 2018/2019 !!
Origi dwa gole, w tym drugi decydujący o awansie do finału LM przeciwko Barcelonie
Origi 2018/2019 !!

- Wrubel84
Nie mógł nie zostać największym idiotą ten Jaś fasola. Po prostu żenada sędziowania.
- Mitchell
Tym wpisem bardzo ładnie się określiłeś. Nie Atkinsona.Mikey9692 pisze:CO-ZA-DEBIL
Forum jak zwykle mnie nie zawodzi

Chat o Liverpoolu, klubach Premier League i ciekawych meczach.
Zapraszam
Zapraszam
-
Ale jak można się patrzyć w oczy Adrianowi stojącemu przy słupku i wsadzić gwizdek do dziuba? No czy może być bardziej ostentacyjna manifestacja stosunku do Liverpoolu i kompletnego braku obiektywizmu sędziego?
@Mitchell Z kolei nie zawodzisz mnie Ty. Kreujesz się na wielkiego moralizatora tego forum, a tak naprawdę im bardziej Liverpoolowi wieje wiatr w oczy tym głośniej klaszczesz. Możesz przybić piątkę Atlinsonowi.
@Mitchell Z kolei nie zawodzisz mnie Ty. Kreujesz się na wielkiego moralizatora tego forum, a tak naprawdę im bardziej Liverpoolowi wieje wiatr w oczy tym głośniej klaszczesz. Możesz przybić piątkę Atlinsonowi.
-
Jest takie powiedzenie :" z glupim sie nie dyskutuje, bo sprowadzi Cie do swojego poziomu i pokona doswiadczeniem", wiec daj sobie spokoj, szkoda nerwow.Mikey9692 pisze:Ale jak można się patrzyć w oczy Adrianowi stojącemu przy słupku i wsadzić gwizdek do dziuba? No czy może być bardziej ostentacyjna manifestacja stosunku do Liverpoolu i kompletnego braku obiektywizmu sędziego?
Origi bramka na wagę zwycięstwa w derbach z Evertonem.
Origi 2018/2019 !!
Origi 2018/2019 !!

-
Żeby to jednorazowy wyskok, to można to uznać za przypadek. Ale to kolejna z premedytacją podjęta błędna decyzja tego samego pajaca...
-
Sędzia nie popełnił błędu. Większości mimo wszystko sędziowie tego nie gwiżdżą, ale tutaj miał do tego prawo. Pochwały dla Brighton że to wykorzystali. A my daliśmy się wydymać. Myślę że na następny raz będzie jakiś zawodnik z pola przy piłce do póki bramkarz nie ustawi muru.
-
Sędzia musiał zagwizdać, ponieważ była czerwona karta i zmiana. Zagwizdanie w momencie gdy widział wyraźnie, że Adrian jest przy słupku jest po prostu chamstwem. Gdyby to był inny sędzia bym zrozumiał, że to przypadek. Ale nie gdy był to Atkinson.ziaja pisze:Sędzia nie popełnił błędu. Większości mimo wszystko sędziowie tego nie gwiżdżą, ale tutaj miał do tego prawo. Pochwały dla Brighton że to wykorzystali. A my daliśmy się wydymać. Myślę że na następny raz będzie jakiś zawodnik z pola przy piłce do póki bramkarz nie ustawi muru.
Do tego gol nie powinien zostać uznany, wyraźnie jeden z zawodników stoi tuż przed Lovrenem.
'If, when a free kick is taken, an attacking team player is less than 1 m (1 yd) from a ‘wall’ formed by three or more defending team players, an indirect free kick is awarded.' -
Ostatnio zmieniony 30 lis 2019, o 19:17 przez Muszka, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wrubel84
I dostanie kartkę za utrudnianie gry, daj se spokój z takim komentarzem. Wchodzi nowy bramkarz na świeżo, mur jest ustawiany, zawodnicy odwróceni, a ten pajac widzi to i specjalnie gwiżdże. Skandal po prostu kolejny.ziaja pisze:Sędzia nie popełnił błędu. Większości mimo wszystko sędziowie tego nie gwiżdżą, ale tutaj miał do tego prawo. Pochwały dla Brighton że to wykorzystali. A my daliśmy się wydymać. Myślę że na następny raz będzie jakiś zawodnik z pola przy piłce do póki bramkarz nie ustawi muru.
-
Gdyby to był jeszcze zwykły wolny jakich wiele to bym był w stanie to przełknąć. Ale tutaj bramkarz jeszcze trzy minuty wcześniej siedział na ławce i kompletnie zaskoczony musi wejść między słupki. Wystarczy mieć choć odrobine przyzwoitości czy fair play żeby dać bramkarzowi w takiej sytuacji czas by ustawić mur. Nie ma też przepisu żeby oddawać pilke przeciwnikowi po wybiciu w przypadku kontuzji. A jednak rywali stać na grę fair play chociaż zależy im na pokonaniu przeciwnika. A sędzia który z definicji powinien być obiektywny po raz wtóry demonstruje swoją „bezstronność” w meczu z Liverpoolem. Ale skoro nasza nadworna wyrocznia w kwestii etyki i hipokryzji, Mitchell stwierdził ze sędzia zachował w porządku, to ok...
@Ziaja Z tym ze zachowaliśmy się mega naiwnie nie blokując wykonania wolnego to się z Tobą zgadzam w pełni.
@Ziaja Z tym ze zachowaliśmy się mega naiwnie nie blokując wykonania wolnego to się z Tobą zgadzam w pełni.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2019, o 19:23 przez Mikey9692, łącznie zmieniany 2 razy.