Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: zoltoczerwony, ramar, Juluz, Szpieg1, AirCanada, Daniel, RedFirmino, Gonzo

Re: Porady komputerowe

Postprzez WhiteAngel » 4 wrz 2017, o 12:18

@dannydt wrzuć zdjęcie klawy może nie ten F naciskasz ewentualnie sterowniki na stronie producenta

@Footballpurist84 sony vegas pro

@josif podłącz inny dysk do laptopa będziesz wiedział ze nie płyta główna (odpukać) ewentualnie podłącz dysk z laptopa do stacjonarnego komputera są specjalne kieszenie na to i z niego odpal system. Będziesz wtedy wiedział czy to dysk. W ogóle ile miesięcy masz laptopa?
LiverpoolFC.pl [*][*][*][*][*] 21 czerwca 2017 Pamiętamy [*][*][*][*][*]
Avatar użytkownika
WhiteAngel
 
 
3 years of membership3 years of membership3 years of membership
Posty: 21
Dołączył(a): 10 lip 2014, o 04:58

Re: Porady komputerowe

Postprzez josif » 4 wrz 2017, o 13:07

Laptop ma 4 lata
in omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angulo cum libro
Avatar użytkownika
josif
 
 
4 years of membership4 years of membership4 years of membership4 years of membership
Posty: 759
Dołączył(a): 15 sie 2013, o 14:41

Re: Porady komputerowe

Postprzez PyrkaLFC » 4 wrz 2017, o 13:50

Wrzucam w ramach ciekawostki, ponieważ swego czasu sporo było w tym wątku dyskusji na temat przydatności/overhype'y IPhone http://antyweb.pl/piec-rzeczy-przez-kto ... z-iphonea/
"Wstać rano, zrobić przedziałek i się odpieprzyć od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo, nie ustawiać sobie za wysoko poprzeczki i narzucać planów, którym nie można sprostać."
Avatar użytkownika
PyrkaLFC
 
 
4 years of membership4 years of membership4 years of membership4 years of membership
Posty: 1548
Dołączył(a): 16 sty 2013, o 18:53
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez WhiteAngel » 7 wrz 2017, o 05:35

josif napisał(a):Laptop ma 4 lata

I odkurzałeś go chociaż raz i wymieniałeś pastę? Powinno się to robić co 9 miesięcy
LiverpoolFC.pl [*][*][*][*][*] 21 czerwca 2017 Pamiętamy [*][*][*][*][*]
Avatar użytkownika
WhiteAngel
 
 
3 years of membership3 years of membership3 years of membership
Posty: 21
Dołączył(a): 10 lip 2014, o 04:58

Re: Porady komputerowe

Postprzez PyrkaLFC » 26 wrz 2017, o 11:04

Hej wszystkim!
Od ok. roku uczę się programować, kodze regularnie min. 2 godzinki dziennie. Uczę się z tutoriali, z książek, z porad innych programistów. Zacząłem od C++, później jakoś (chyba przy okazji kursu na który uczęszczam) poszedłem w stronę Front-Endu. Dziś swobodnie czuje się w html, css, js, z MySQL też nie jest źle, oswajam się z Bootstrapem i AngularemJS, ale docelowo, chciałbym bardziej iść w stronę Back-Endu, ewentualnie Full-Stack. Tutaj sedno sprawy: nie bardzo uśmiecha mi się ogarnianie PHP, wolałbym uczyć się Javy, Pythona lub C# (ze wskazaniem na Javę), a to głównie dlatego, że jest najwięcej ofert pracy, choć z chęcią napiszę też jakiąś własną aplikacje internetową - czy Java wymaga jakiś specjalnych freamworków, wtyczek, bibliotek, aby pisać logikę dla serwera? Jeśli tak, jakie to narzędzia? I czy każdy hosting obsługuje taką logikę, napisaną w Javie (czy tam Pythonie lub C#)

Z góry dzięki, pozdro, z fartem mordeczki ^^ :D
"Wstać rano, zrobić przedziałek i się odpieprzyć od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo, nie ustawiać sobie za wysoko poprzeczki i narzucać planów, którym nie można sprostać."
Avatar użytkownika
PyrkaLFC
 
 
4 years of membership4 years of membership4 years of membership4 years of membership
Posty: 1548
Dołączył(a): 16 sty 2013, o 18:53
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez LuisGarcia » 3 paź 2017, o 22:50

Mam pytanie do osób zorientowanych w temacie, a mianowicie od 3 dni zauważyłem, że podczas oglądania online plików video (youtube, player itp.) głos nie pokrywa się z obrazem... Dodam, że ostatnio miałem 3 aktualizacje systemu i nie wiem czy nie jest to źródłem obecnego problemu. Jakieś sugestie jak uporać się z tą sytuacją ? :)
LuisGarcia
 
 
11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership
Posty: 161
Dołączył(a): 17 lut 2006, o 17:47

Re: Porady komputerowe

Postprzez PyrkaLFC » 3 paź 2017, o 23:55

LuisGarcia napisał(a):Mam pytanie do osób zorientowanych w temacie, a mianowicie od 3 dni zauważyłem, że podczas oglądania online plików video (youtube, player itp.) głos nie pokrywa się z obrazem... Dodam, że ostatnio miałem 3 aktualizacje systemu i nie wiem czy nie jest to źródłem obecnego problemu. Jakieś sugestie jak uporać się z tą sytuacją ? :)


sprawdź inne przeglądarki. Jeśli występuje w każdej przeglądarce, to może być to spowodowane tą aktualizacją. Jeśli tylko w jednej, to zainstalowało się jakieś cholerstwo w dodatkach przeglądarki.

Jeśli problem będzie na każdej przeglądarce, możliwe, że zainstalował się w komputerze jakiś soft odpowiadający za przetwarzanie plików video np. flash coś tam, warto sprawdzić w "dodaj/usuń programy" czy tam "odinstaluj programy" czy jakiś nowy kwiatek sie nie pojawił. Możliwe, że aktualizowały sie sterowniki karty graficznej, wtedy najlepiej byłoby pobrac poprzednią wersje sterownika, usunąć aktualnie zainstalowaną i zainstalować poprzednią. Choć dziwne, że tylko w serwisach internetowych - zacząłbym od odpalenia różnych przeglądarek.
"Wstać rano, zrobić przedziałek i się odpieprzyć od siebie. Czyli nie mówić sobie: muszę to, tamto, owo, nie ustawiać sobie za wysoko poprzeczki i narzucać planów, którym nie można sprostać."
Avatar użytkownika
PyrkaLFC
 
 
4 years of membership4 years of membership4 years of membership4 years of membership
Posty: 1548
Dołączył(a): 16 sty 2013, o 18:53
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez diablinadali » 4 paź 2017, o 11:46

Mam małą zagwozdkę.
Od 2 tygodni laptop uruchamia się po podłączeniu zasilacza. Nie muszę nawet wciskać "power", po prostu przy zamkniętym laptopie podłączam zasilacz, wpinam do sieci i już słyszę jak wentylator pracuje, po czym otwierając laptopa widać, że windows normalnie wystartował. Opcje zasilania poprawne, laptop nie jest poddawany hibernacji/uśpieniu. Myślałem, że może to być wina padniętej baterii RTC, ale o dziwo pamięć jest zachowana. Ktoś spotkał się kiedyś z podobną sytuacją?
Avatar użytkownika
diablinadali
 
 
5 years of membership5 years of membership5 years of membership5 years of membership5 years of membership
Posty: 553
Dołączył(a): 13 sie 2012, o 13:03

Re: Porady komputerowe

Postprzez klosinho » 4 paź 2017, o 14:01

diablinadali napisał(a):Mam małą zagwozdkę.
Od 2 tygodni laptop uruchamia się po podłączeniu zasilacza. Nie muszę nawet wciskać "power", po prostu przy zamkniętym laptopie podłączam zasilacz, wpinam do sieci i już słyszę jak wentylator pracuje, po czym otwierając laptopa widać, że windows normalnie wystartował. Opcje zasilania poprawne, laptop nie jest poddawany hibernacji/uśpieniu. Myślałem, że może to być wina padniętej baterii RTC, ale o dziwo pamięć jest zachowana. Ktoś spotkał się kiedyś z podobną sytuacją?

Sprawdź w BIOSie ustawienia typu "Power on LAN" i tego typu podobne zaczynające się od takiej frazy właśnie. Może coś się popieprzyło i się włącza w taki sposób.
Avatar użytkownika
klosinho
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 375
Dołączył(a): 16 lis 2010, o 22:52
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Porady komputerowe

Postprzez Aldor » 4 paź 2017, o 15:58

PyrkaLFC napisał(a):Wrzucam w ramach ciekawostki, ponieważ swego czasu sporo było w tym wątku dyskusji na temat przydatności/overhype'y IPhone http://antyweb.pl/piec-rzeczy-przez-kto ... z-iphonea/


Takie dyskusje sa i beda choc na szczescie mam wrazenie ten hajp na urzadzenia apple delikatnie zaczyna malec, cale szczescie zreszta.

Co do tego artykulu... dla kogos to ulatwienie, dla mnie zaden z tych ficzerow nie jest specjalnie uzyteczny, tak samo wole androidowa edycje tekstow, a na telefonie pisze i pracuje nierzadko po kilka godzin dziennie nawet. To po prostu zwyczajne subiektywne spojrzenie na dane urzadzenie i tyle, ale raczej niewiele ma wspolnego z obiektywna ocena rzeczywistosci. :)

Dla przykladu w tej chwili jade pociagiem, przede mna 450 kilometrowa podroz i chce sobie posluchac muzyki. Zapomnialem swoich sluchawek... wiec poszedlem do przydworcowego sklepu i kupilem zamienne tanioszki. Majac urzadzenie apple nie moglbym tego zrobic przez jego zalosna kompatybilnosc (tzn. Jej calkowity brak) i bylbym teraz w d. Nie wspominajac co w przypadku gdybym zapomnial ladowarki. Dla mnie takie rzeczy jak wlasnie kompatybilnosc sa duzo wazniejsze anizeli interfejs i to czy musze double tapnac ekranik czy przytrzymac przez pol sekundy by edytowac tekst, zwlaszcza jezeli chce ocenic obiektywnie dane urzadzenie.

Autor pisze tez o braku przycisku wyciszenia, co nie jest prawda, zalezy to juz od modelu telefonu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Aldor
 
 
9 years of membership9 years of membership9 years of membership9 years of membership9 years of membership9 years of membership9 years of membership9 years of membership9 years of membership
Posty: 1695
Dołączył(a): 27 mar 2008, o 22:01
Lokalizacja: BB43300

Re: Porady komputerowe

Postprzez benekol » 4 paź 2017, o 17:37

Witam
w pracy zostałem mianowany niedawno osobą która ma zająć się informatyką. Jednym z pierwszych zadań był zakup nowych antywirus, według zaleceń "od wyższych" głów w hierarchii informatycznej miałbyć to antywirus wraz z konsolą zarządzająca, wersja dla firm która ułatwi administratorowi pracę bez łażenia po ludziach w biurze. Zakupiono ESET Endpoint Antivirus plus ESET Remote Administrator. Czy ktoś ma doświadczenie z tym oprogramowaniem? Antywirusy zainstalowane i wszywstko gra, mam problem jednak z konsolą. podczas instalowania u kolegi samego antywirusa, zainstalowałem od razu u niego na komputerze konsole. wybrałem domyślny serwer SQL. Konsola działa, dodaje komputery z nowym oprogramowaniem i mogę nimi zarządzać, jednak komputer kolegi na którym została zainstalowana konsola traktuje go jako serwer. Gdy kolega wyłączy kompa, nie mam dostępu do konsoli. Ktoś mi może podpowiedzieć jak skonfigurować konsole żeby działała na jakimś zewnętrzym serwerze? Dodam, że w tematyce jestem bardzo początkujący.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
benekol
 
Posty: 14
Dołączył(a): 8 cze 2017, o 08:53
Lokalizacja: Lublin / Kielce

Re: Porady komputerowe

Postprzez 1892 » 7 paź 2017, o 20:30

Mam problem. Posiadam internet z UPC. W drugim pokoju chciałem podłączyć do 3 urządzeń internet przez kabel LAN i przy okazji wzmocnić sygnał WIFI. Mam podprowadzony kabel LAN. Podłączam go do routera TP-LINK TL-WR1043ND. Ale nie wiem jak wszystko ustawić żeby śmigało pod jedną nazwą sieci.
"Niektórzy ludzie uważają, że piłka nożna jest sprawą życia lub śmierci. Jestem bardzo rozczarowany takim podejściem. Mogę zapewnić, iż jest o wiele, wiele ważniejsza." - Bill Shankly

Obrazek
Avatar użytkownika
1892
 
 
4 years of membership4 years of membership4 years of membership4 years of membership
Posty: 190
Dołączył(a): 30 sie 2013, o 10:25
Lokalizacja: ¥96¥

Re: Porady komputerowe

Postprzez HappyBlancik » 20 paź 2017, o 17:46

Mógłby mi ktoś powiedzieć, jak wgrać system Windows7 z pendriva? Dziewczyna ma niestety nooteboka tylko z wejściem na pendriva.

Z góry baaaardzo dziękuję!
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.
HappyBlancik
 
 
5 years of membership5 years of membership5 years of membership5 years of membership5 years of membership
Posty: 1463
Dołączył(a): 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez Pawlak72 » 20 paź 2017, o 17:55

HappyBlancik napisał(a):Mógłby mi ktoś powiedzieć, jak wgrać system Windows7 z pendriva? Dziewczyna ma niestety nooteboka tylko z wejściem na pendriva.

Z góry baaaardzo dziękuję!

Musisz mieć plik obrazu ISO jeśli chcesz wypalić system na pendrive. Zakładając że masz system na płycie pobierasz UltraISO ,który ma opcję stworzenia pliku obrazu z CD a następnie ten plik wypalasz na pendrive. Reszta przebiega już normalnie.
„Nigdy nie zwątpimy, gdyż jesteśmy Liverpoolem. To nasz charakter i droga, którą sobie obraliśmy.” - Jose Reina
Avatar użytkownika
Pawlak72
 
 
4 years of membership4 years of membership4 years of membership4 years of membership
Posty: 20
Dołączył(a): 12 sie 2013, o 19:20
Lokalizacja: Leszno

Re: Porady komputerowe

Postprzez Zicku » 21 paź 2017, o 09:31

Na youtubie wpisz sobie Windows na pendrive UltraISO. Fajnie pokazane jak wgrać win na pendrive niekoniecznie z CD. Może to oczywiste ale dodam jeszcze, że po włożeniu pendrive i odpaleniu od nowa systemu, nie uruchomi się instalacja to będzie trzeba zmienić kolejność bootowania w biosie.
Pozdro
"Jesteśmy Liverpoolem, dlatego oczekiwania są tak wysokie." - Steven Gerrard
Avatar użytkownika
Zicku
 
 
5 years of membership5 years of membership5 years of membership5 years of membership5 years of membership
Posty: 258
Dołączył(a): 5 sty 2012, o 20:06

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Różności

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości