MiejskiKS napisał(a):Jeżeli można
Ja z kolei chciałbym się zapytać szanownych forumowiczów o Waszą umiejętność posługiwania się językiem angielskim. Zauważyłem, że zdecydowana większość osób piszących tutaj ma ten język opanowany w zaawansowanym stopniu. Dlatego chciałbym się dowiedzieć, gdzie nauczyliście się języka?
Ja angielskiego nauczyłem się w całkiem dobrym stopniu grając w World of Warcraft

To taka gra online, w której wszytko jest po angielsku i główny język używany przez graczy to angielski. Z biegiem czasu potrafiłem coraz więcej i więcej, aż zacząłem się praktycznie bez problemów porozumiewać. Jasne czasem musiałem zminimalizować grę i wpisać jakieś słowo w translatorze, ale później już je zapamiętywałem.
Nawet w technikum była taka sytuacja, że w pierwszej klasie miałem zagrożenie z angielskiego. Jakoś się wykaraskałem na dwóję, a nauczycielka odeszła na macierzyński. Gdy w trzeciej klasie wróciła, a ja pisałem sprawdziany na piątki to zapytała gdzie się tego nauczyłem i co w ogóle się ze mną stało. No to mówię, że to wszystko dzięki grze online, a ona na to "No dobra jak nie chcesz to nie mów. Przecież nikt by cię czasu zaprzeszłego nie nauczył w grze online..."
Sam nie wiem czy to świadczy źle o mnie, o nauczycielach z podstawówki/gimnazjum czy o systemie nauczania, ale kilka lat grania w WoWa dało mi więcej niż 9 lat nauki angielskiego w szkole.