Porady komputerowe

Tutaj możecie pisać o wszystkim o czym chcecie napisać i podzielić się z innymi.

Moderatorzy: ramar, zoltoczerwony, Juluz, Daniel, Gonzo, Szpieg1, AirCanada

Re: Porady komputerowe

Postprzez sijdn » 23 kwi 2019, o 17:12

Szukam laptopa do 4 tysięcy złotych. Głównie studia, internet, seriale/filmy. Chciałbym aby miał fajną matryce z dobrymi kolorami, dysk SSD (może być 128GB), dość długi czas pracy na baterii oraz przede wszystkim z podświetlaną klawiaturą(najlepiej białe podświetlenie). Firma nie ma znaczenia. :)
Liverpool został stworzony dla mnie, a ja dla Liverpoolu - Bill Shankly
Avatar użytkownika
sijdn
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 442
Dołączył(a): 25 sie 2012, o 19:50

Re: Porady komputerowe

Postprzez PonuryGrabarz » 29 lip 2019, o 09:33

Mam sprawę do forumowych fachowców od komputerów. Od jakiegoś czasu gram w DayZ, generalnie zawsze miałem problem ze sporadycznymi dropami FPS (np. z 80 na 20 przez kilka sekund) ewentualnie zdarzało się częściej jak laptop chodził naprawdę długo. Ostatnio miałem urlop, więc miałem czas i próbowałem znaleźć rozwiązanie problemu (chyba takowe znalazłem). Zainstalowałem MSI Afterburner i zacząłem sprawdzać co może być przyczyną. Po testach w grze można stwierdzić, że grzeje mi się CPU i GPU (temp. ok 90) a dropy pojawiają się w momencie gdy moja karta graficzna pracuje np. na 50% (być może jest to tez powiązane ze spadkami napięcia na CPU, bo z reguły gdy mam te dropy to ten wskaźnik spada z 20-18 poniżej 15). Dodam jeszcze ze dropy FPS występują bez względu czy mam ustawiania na high czy na ultra low (testowałem rożne ustawienia, ale z reguły grałem na high i tam miałem 50-80 fps a na low ok.100-120)
Generalnie się z tym pogodziłem w końcu laptop, który nie jest maszyną do grania, ale stwierdziłem że zrobię format.
Myślę sobie komputer ma prawie rok, jest pewnie zaśmiecony(ściągałem rożne pierdoły) i na pewno mu nie zaszkodzi. Wcześniej robiłem format na innych komputerach i zawsze dawał pozytywne skutki, komp działał szybciej i w ogóle.
Otóż zrobiłem wczoraj format i mam drastyczny spadek FPS + dropy występują jeszcze częściej. Na tych samych ustawieniach gra wyciąga 40-60 fps z częstymi dropami do 20. Bawienie się ustawieniami nie wiele daje, bo na low mam max 60 FPS. Sterowniki te same co wcześniej pobrane ze strony producenta, weryfikacja plików gry jest ok, tryb zarządzania NVIDIA - preferuj maksymalną wydajność. Nie mam pojęcia o co kaman.

Specyfikacja lapka:
ACER NITRO 5
i5-8300
gtx1050 4GB
8GB RAM
dysk SSD
Avatar użytkownika
PonuryGrabarz
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 1921
Dołączył(a): 13 gru 2011, o 17:06
Lokalizacja: Warszawa

Re: Porady komputerowe

Postprzez Flymf » 29 lip 2019, o 10:52

PonuryGrabarz napisał(a):Mam sprawę do forumowych fachowców od komputerów. Od jakiegoś czasu gram w DayZ, generalnie zawsze miałem problem ze sporadycznymi dropami FPS (np. z 80 na 20 przez kilka sekund) ewentualnie zdarzało się częściej jak laptop chodził naprawdę długo. Ostatnio miałem urlop, więc miałem czas i próbowałem znaleźć rozwiązanie problemu (chyba takowe znalazłem). Zainstalowałem MSI Afterburner i zacząłem sprawdzać co może być przyczyną. Po testach w grze można stwierdzić, że grzeje mi się CPU i GPU (temp. ok 90) a dropy pojawiają się w momencie gdy moja karta graficzna pracuje np. na 50% (być może jest to tez powiązane ze spadkami napięcia na CPU, bo z reguły gdy mam te dropy to ten wskaźnik spada z 20-18 poniżej 15). Dodam jeszcze ze dropy FPS występują bez względu czy mam ustawiania na high czy na ultra low (testowałem rożne ustawienia, ale z reguły grałem na high i tam miałem 50-80 fps a na low ok.100-120)
Generalnie się z tym pogodziłem w końcu laptop, który nie jest maszyną do grania, ale stwierdziłem że zrobię format.
Myślę sobie komputer ma prawie rok, jest pewnie zaśmiecony(ściągałem rożne pierdoły) i na pewno mu nie zaszkodzi. Wcześniej robiłem format na innych komputerach i zawsze dawał pozytywne skutki, komp działał szybciej i w ogóle.
Otóż zrobiłem wczoraj format i mam drastyczny spadek FPS + dropy występują jeszcze częściej. Na tych samych ustawieniach gra wyciąga 40-60 fps z częstymi dropami do 20. Bawienie się ustawieniami nie wiele daje, bo na low mam max 60 FPS. Sterowniki te same co wcześniej pobrane ze strony producenta, weryfikacja plików gry jest ok, tryb zarządzania NVIDIA - preferuj maksymalną wydajność. Nie mam pojęcia o co kaman.

Specyfikacja lapka:
ACER NITRO 5
i5-8300
gtx1050 4GB
8GB RAM
dysk SSD


Wg. mnie przed formatem mogłeś wyczyścić go w środku i wymienić pastę termo. Ale skoro już zrobiłeś formata, to czas na czyszczenie. Nie żałuj kasy na pastę i kup jakąś porządną.
Avatar użytkownika
Flymf
 
 
10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership
Posty: 705
Dołączył(a): 14 mar 2009, o 23:57

Re: Porady komputerowe

Postprzez PonuryGrabarz » 29 lip 2019, o 11:20

Flymf napisał(a):Wg. mnie przed formatem mogłeś wyczyścić go w środku i wymienić pastę termo. Ale skoro już zrobiłeś formata, to czas na czyszczenie. Nie żałuj kasy na pastę i kup jakąś porządną.

Myślałem o wymianie pasty na karcie i procku, czytałem że wymiana na dobrą pastę może dac wymierne efekty. Podobno fabrycznie nie dają najlepszych past, szczególnie na kartach i prockach średniej klasy jak moje. Czytałem opinie że wymiana pasty na lepszą może obniżyć temp na CPU i GPU nawet o kilkanaście stopni co napewno przelozy sie na rozgrywkę i ilość fps. Jest to jakiś pomysl. Nie wiem tylko jak wtedy z gwarancja...
Nie jestem żadnym specem, ale wydaje mi sie ze to nie jest główny problem w moim przypadku. Bo co nagle po formacie muszę wymienić pastę? Godzinę wcześniej wszytko działało w miarę ok.
Robilem reinstal gry i nie pomogło, teraz robie kolejny format tylko w trochę inny sposób. Zobaczę czy pomoże, sprobuje też zobaczyć jak to wygląda w innych grach.
Może powinienem wyczyścić rejestr? Może zostały jakieś slady po starym systemie i coś się "gryzie"?

Edit: teraz komp lapie zawieche po prawym kliknięciu myszki...wtf.
Avatar użytkownika
PonuryGrabarz
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 1921
Dołączył(a): 13 gru 2011, o 17:06
Lokalizacja: Warszawa

Re: Porady komputerowe

Postprzez Liverpoolczyk » 23 wrz 2019, o 15:18

Pytanie do osób korzystających z Maca.

Jaki program używacie do przeglądania zdjęć? Tak by było to wygodne, by przechodzić do kolejnego po kliknięciu spacji czy strzałki. Jak wbijam do danego folderu z fotkami (skopiowane z Windowsa na Maca) to mogę je tylko w podglądzie otworzyć pojedynczo. I tak każde oddzielnie muszę w ten sposób.

EDIT: Dziękuję wam za pomoc 8)
Ostatnio edytowano 23 wrz 2019, o 20:39 przez Liverpoolczyk, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Tu chodzi o wszystko. Honor naszego klubu. Dumę naszego miasta. Naszą reputację jako jednego z największych klubów na świecie. Mógłbym występować prawie w każdej innej drużynie i nie byłoby tak samo. - Pepe Reina
Avatar użytkownika
Liverpoolczyk
 
 
11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership11 years of membership
Posty: 1269
Dołączył(a): 4 sty 2008, o 00:04
Lokalizacja: Kołbiel

Re: Porady komputerowe

Postprzez Suchar » 23 wrz 2019, o 15:55

Możesz zaznaczyć wszystkie pliki w folderze (CMD +A), następnie prawo-klik i "szybki przegląd XX rzeczy". W ten sposób otworzy Ci się normalne okno podglądu zdjęcia na Macu, ale będziesz mógł przeglądać zdjęcia strzałką.
Obrazek
Avatar użytkownika
Suchar
 
 
10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership10 years of membership
Posty: 474
Dołączył(a): 28 cze 2009, o 17:35

Re: Porady komputerowe

Postprzez mariush » 23 wrz 2019, o 16:46

Liverpoolczyk napisał(a):Pytanie do osób korzystających z Maca.

Jaki program używacie do przeglądania zdjęć? Tak by było to wygodne, by przechodzić do kolejnego po kliknięciu spacji czy strzałki. Jak wbijam do danego folderu z fotkami (skopiowane z Windowsa na Maca) to mogę je tylko w podglądzie otworzyć pojedynczo. I tak każde oddzielnie muszę w ten sposób.


Polecam XnView MP https://www.xnview.com/en/xnviewmp/
mariush
 
 
13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership13 years of membership
Posty: 287
Dołączył(a): 18 mar 2006, o 20:45
Lokalizacja: Gliwice

Re: Porady komputerowe

Postprzez Zicku » 11 paź 2019, o 20:25

Cześć, czy ktoś z was uzywa innego routera do internetu z orange niz ich funboxy itd.? Mam jakiś stary LiveBox, który ledwo zipie. Orange oferuje swój Funbox 2.0 za dyszke miesięcznie (chyba na 2 lata). Opłaca się brać czy kupić na własną rękę? Internet do 80mb, bez tv.
"Jesteśmy Liverpoolem, dlatego oczekiwania są tak wysokie." - Steven Gerrard
Avatar użytkownika
Zicku
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 288
Dołączył(a): 5 sty 2012, o 20:06

Re: Porady komputerowe

Postprzez HappyBlancik » 14 lis 2019, o 02:30

Witajcie,
jako że jestem całkowitym laikiem w sprawach internetowych, powiedźcie mi skąd warto teraz wziąć internet? Przeprowadziłem się niedawno do nowego mieszkania, miejscowość pod Poznaniem i muszę zakupić internet.
Wymagania? Komfortowa gra na konsoli czy oglądanie netflixa. Jakieś pobieranie itp mnie raczej nie obchodzi.
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.
HappyBlancik
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 1646
Dołączył(a): 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez Szpieg1 » 14 lis 2019, o 12:04

Jak światłowód to większego znaczenia nie ma, fajnie jednak jakby taki UPC był w okolicy bo z innymi firmami różnie bywa.
I bierz minimum 50 mbit (wygląda na dużą prędkość ale pamiętaj, że to jest maks jaki można osiągnąć, a często jest to dużo mniej, jak masz możliwość bierz 80-100 wtedy te 30 mbit będzie Ci wyciągać, co oznacza pobieranie ok 5 megabajtów na sekundę, a netflix smigać). Ja mam 180mbit ,a wyciąga tylko 40 mbit bo mam router byle jaki (od nich). Zwykle dają słabe routery więc polecam później kupić swój, jeśli np. ten router co oni dadzą będzie wyciągał 1/4 prędkości maksymalnej.
Avatar użytkownika
Szpieg1
Moderator
 
 
8 years of membership8 years of membership8 years of membership8 years of membership8 years of membership8 years of membership8 years of membership8 years of membership
Posty: 1316
Dołączył(a): 24 sie 2011, o 12:49
Lokalizacja: Wawa

Re: Porady komputerowe

Postprzez ZeroOsw » 14 lis 2019, o 13:02

@Szpieg1 - nie do końca tak to wygląda z tym routerem. Przy światłowodzie nawet po Wi-Fi powinno działać, aż miło - nawet przy sprzęcie udostępnianym przez operatora. Prawdopodobnie występuje u Ciebie problem z konfiguracją urządzenia, złym położeniem routera, gdzie coś go zakłóca albo też zakłócającymi routerami sąsiadów, jeśli mieszkasz w bloku (ostatni problem występuje najczęściej). Sprawdź sobie, na jakim Kanale działa Twój router, a na jakim sprzęt sąsiadów (są do tego darmowe aplikacje, np. Wifi Analyzer) i zmień na wolny kanał. Można też kupić router dwuzakresowy, co powinno zupełnie rozwiązać problem. To tak pokrótce... (ponad 6 lat pracowałem u operatora kablowego). ;)

@HappyBlancik - odnośnie prędkości, podpisuję się pod Szpiegiem: 50 Mbps powinno Ci w zupełności wystarczyć.

Pozdrawiam!
ZeroOsw
 
 
2 years of membership2 years of membership
Posty: 25
Dołączył(a): 2 maja 2017, o 21:22

Re: Porady komputerowe

Postprzez HappyBlancik » 14 lis 2019, o 13:44

Tylko pod moim adresem nie ma światłowodu... będzie w ciągu 3-4 miesięcy. Co jeśli nie światłowód?
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.
HappyBlancik
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 1646
Dołączył(a): 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez ZeroOsw » 14 lis 2019, o 14:51

HappyBlancik napisał(a):Tylko pod moim adresem nie ma światłowodu... będzie w ciągu 3-4 miesięcy. Co jeśli nie światłowód?


Wszystko zależy, jakich masz operatorów do wybory. Z reguły "im większy" tym lepsze warunki cenowe, choć niektórzy "lokalni" operatorzy też oferują fajne promocje.
Ja osobiście również nie mam światłowodu, korzystam z prędkości 40 Mbps (lokalny operator). Na tej prędkości, bez żadnych problemów, pracuję zdalnie, korzystam z Netflixa oraz nc+ Go (mecze PL) na dwóch komputerach (wszystko po Wi-fi) + 2-3 telefony komórkowe (mieszkam w domku jednorodzinnym). W gry online raczej nie gram, nie ściągam dużych plików...

Prawdopodobnie obojętnie jaką prędkość wybierzesz, zwiększyć zawsze można, jeśli nie będziesz zadowolony. Warto natomiast sprawdzić danego operatora pod kątem awaryjności oraz ew. serwisu, żeby czas oczekiwania na usunięcie usterki nie wynosił np. 3 dni. :P

Edit: oczywiście wszystko po kablu, osobiście odradzam mobilny internet, przynajmniej do czasu uruchomienia sieci 5G. ;)

Edit2: Niestety nie orientuję się, jak wygląda z operatorami w Poznaniu... Na Twoim miejscu porozmawiałbym z sąsiadami, co mają, co mieli wcześniej itp. Jakość działania usługi często też jest różna w różnych rejonach u jednego operatora. W jednym miejscu może mieć starszą infrastrukturę, w innym nowszą... Osobiście skłaniałbym się ku operatorowi, który podłączy za te 3-4 miesiące światło (pod warunkiem, że pozwoli Ci na nie przejść w trakcie trwania umowy).
Ostatnio edytowano 14 lis 2019, o 15:09 przez ZeroOsw, łącznie edytowano 2 razy
ZeroOsw
 
 
2 years of membership2 years of membership
Posty: 25
Dołączył(a): 2 maja 2017, o 21:22

Re: Porady komputerowe

Postprzez HappyBlancik » 14 lis 2019, o 14:58

A jakiego operatora możesz polecić od siebie? Jestem w tym kompletnie zielony.
E: znalazłem ofertę internetu radiowego do 30mb/s za 60zl/msc. Wystarczy? Brać?
Jesteś pierwszy - jesteś zwycięzcą. Jesteś drugi - jesteś nikim.
HappyBlancik
 
 
7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership7 years of membership
Posty: 1646
Dołączył(a): 25 maja 2012, o 22:02
Lokalizacja: Poznań

Re: Porady komputerowe

Postprzez ZeroOsw » 14 lis 2019, o 19:22

HappyBlancik napisał(a):E: znalazłem ofertę internetu radiowego do 30mb/s za 60zl/msc. Wystarczy? Brać?


Tylko jeśli nie masz dostępnej innej opcji. Radiówka to umierająca technologia - każda gorsza pogoda (wiatr, deszcz) i Internet leci na łeb na szyję, w dodatku koszty abonamentowe są wysokie - za 60 zł można mieć spokojnie około 80-100 Mbps po kablu koncentrycznym.
Polecam szukać operatora świadczącego usługi po kablu, chyba że to właśnie ta firma gwarantuje Ci światło za te kilka miesięcy - wtedy można się przemęczyć.
ZeroOsw
 
 
2 years of membership2 years of membership
Posty: 25
Dołączył(a): 2 maja 2017, o 21:22

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Różności

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości